Rolada brzoskwiniowo-morelowa
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone. Krem lubi lodówkę! Ja oczywiście byłam niecierpliwa i pokroiłam roladę jakąś godzinkę po zawinięciu. W rezultacie moje kawałki się rozpadały... Jednak na drugi dzień ciasto (a raczej to co z niego zostało) stężało idealnie! I nareszcie mogłam zrobić ładne zdjęcie.
Składniki na biszkopt:
3 jajka,
pół szklanki cukru,
4 łyżki mąki pszennej,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
szczypta soli,
3 łyżki gorącej wody.
Składniki na krem:
3 żółtka,
2 budynie śmietankowe,
700 ml mleka,
3/4 szklanki cukru,
3/4 kostki masła (około 170 g).
3 brzoskwinie,
około 3 łyżki dżemu morelowego (z dodatkiem cynamonu).
Żółtka zetrzeć z cukrem, dodając stopniowo 3 łyżki wody (wtedy cukier lepiej i szybciej się rozpuści). Dodać obie mąki, wymieszać. Dodać ubite białka ze szczyptą soli. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w piekarniku o temperaturze 20 st. C. Wyjąć ciasto na wilgotną ściereczkę, zawinąć i poczekać aż ostygnie.
W tym czasie można zrobić krem: zmiksować żółtka z cukrem i proszkiem budyniowym. Wlać do gotującego się mleka i gotować aż powstanie gesty budyń. Ostudzić. Ostudzony budyń połączyć z masłem na gładki krem. Schłodzić.
Ostudzone już ciasto wysmarowałam przepysznym dżemem morelowym (wyrób mojej siostry!). Następnie rozsmarowałam większą część kremu i ułożyłam pokrojone drobno brzoskwinie. Zrolowałam. Wierzch rolady posmarowałam resztą kremu i ozdobiłam plasterkami brzoskwini.
świetnie wygląda, a brzoskwinie i morele, to normalnie pychaa;))
OdpowiedzUsuńjej nawet mój dżemik się załapał :) ale miło...
OdpowiedzUsuńCiastella-dzięki :)
OdpowiedzUsuńOla-Twój dżemik załapał się, ale niestety Ty się nie załapałaś na ciasto :(
To musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńbardzo klimatyczne zdjęcie
OdpowiedzUsuńbrzoskwinie i morele to dobrany duet :)
OdpowiedzUsuńsmakowita rolada:) z brzoskwiniami i morelami musi smakowac pysznie:)
OdpowiedzUsuńa ja tez robilam rolade, ale juz nie ma po niej sladu...