Przejdź do głównej zawartości

Zawijane słodkości...

Rolada brzoskwiniowo-morelowa

Ciasto najlepiej smakuje schłodzone. Krem lubi lodówkę! Ja oczywiście byłam niecierpliwa i pokroiłam roladę jakąś godzinkę po zawinięciu. W rezultacie moje kawałki się rozpadały... Jednak na drugi dzień ciasto (a raczej to co z niego zostało) stężało idealnie! I nareszcie mogłam zrobić ładne zdjęcie.




Składniki na biszkopt:

3 jajka,
pół szklanki cukru,
4 łyżki mąki pszennej, 
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
szczypta soli,
3 łyżki gorącej wody.

Składniki na krem:

3 żółtka,
2 budynie śmietankowe,
700 ml mleka,
3/4 szklanki cukru,
3/4 kostki masła (około 170 g).
3 brzoskwinie,
około 3 łyżki dżemu morelowego (z dodatkiem cynamonu).

Żółtka zetrzeć z cukrem, dodając stopniowo 3 łyżki wody (wtedy cukier lepiej i szybciej się rozpuści). Dodać obie mąki, wymieszać. Dodać ubite białka ze szczyptą soli. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w piekarniku o temperaturze 20 st. C. Wyjąć ciasto na wilgotną ściereczkę, zawinąć i poczekać aż ostygnie.
W tym czasie można zrobić krem: zmiksować żółtka z cukrem i proszkiem budyniowym. Wlać do gotującego się mleka i gotować aż powstanie gesty budyń. Ostudzić. Ostudzony budyń połączyć z masłem na gładki krem. Schłodzić.
Ostudzone już ciasto wysmarowałam przepysznym dżemem morelowym (wyrób mojej siostry!). Następnie rozsmarowałam większą część kremu i ułożyłam pokrojone drobno brzoskwinie. Zrolowałam. Wierzch rolady posmarowałam resztą kremu i ozdobiłam plasterkami brzoskwini. 

Komentarze

  1. świetnie wygląda, a brzoskwinie i morele, to normalnie pychaa;))

    OdpowiedzUsuń
  2. jej nawet mój dżemik się załapał :) ale miło...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciastella-dzięki :)
    Ola-Twój dżemik załapał się, ale niestety Ty się nie załapałaś na ciasto :(

    OdpowiedzUsuń
  4. brzoskwinie i morele to dobrany duet :)

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowita rolada:) z brzoskwiniami i morelami musi smakowac pysznie:)
    a ja tez robilam rolade, ale juz nie ma po niej sladu...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...