Przejdź do głównej zawartości

Cukinii nigdy za wiele...

Tarta cukiniowa z fetą

Taka tarta doskonale smakuje na drugi dzień. To doskonały pomysł na lunch w pracy. Można ją podgrzać albo zjeść na zimno. 

miałam tylko to zdjęcie - pokrojona tarta zbyt szybko zniknęła...


Składniki na kruchy spód:

2 szklanki mąki,
1/2 kostki margaryny,
szczypta soli,
ewentualnie - odrobina wody.
farsz:
średnia cukinia pokrojona w plastry i zamarynowana w oliwie z oliwek z odrobiną soku z cytryny,
2 czerwone cebule,
około 250 g sera feta (lub podobnego),
150 ml śmietany,
2 jaja,
pieprz,
natka pietruszki.

Z margaryny i mąki zagnieść kruche ciasto i na chwilę pozostawić w lodówce. Wyłożyć na formie do tarty i opiec  piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Po tym czasie można wyjąć ciasto do 15-minutowego odpoczynku i  w tym czasie przyrządzić farsz.

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć na niej czerwoną cebulkę. Kiedy będzie w miarę miękka i szklista dodać zamarynowaną cukinię. Ewentualnie można jeszcze doprawić (jeśli marynata nie była zbytnio doprawiona). Na spodzie tarty wyłożyć warzywa. Następnie wykonujemy serową masę do zalania warzyw...

W misce wymieszać ze sobą fetę, śmietanę i żółtka - do momentu osiągnięcia gładkiej konsystencji. Do otrzymanej masy dodać ubitą pianę z białek. Doprawić jeszcze pieprzem (sól nie jest potrzebna gdyż feta jest wystarczająco słona) i posiekaną natką pietruszki. Gotową masą zalewamy warzywa.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na 20-30 minut. I gotowe! Podając można jeszcze posypać posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

  1. smakowicie sie zapowiada:) chetnie bym zjadla kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. musi skrywać w sobie mnóstwo pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. połączenie cukinii fety zapowiada się interesująco;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oo, jak pysznie wygląda! I cukinia z fetą...

    OdpowiedzUsuń
  5. tarta była rzeczywiście pyszna - delikatnie rozpływająca się w ustach :)
    szkoda mi tylko, że nie zrobiłam jej zdjęcia w przekroju ;/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...