Tarta cukiniowa z fetą
Taka tarta doskonale smakuje na drugi dzień. To doskonały pomysł na lunch w pracy. Można ją podgrzać albo zjeść na zimno.
miałam tylko to zdjęcie - pokrojona tarta zbyt szybko zniknęła... |
2 szklanki mąki,
1/2 kostki margaryny,
szczypta soli,
ewentualnie - odrobina wody.
farsz:
średnia cukinia pokrojona w plastry i zamarynowana w oliwie z oliwek z odrobiną soku z cytryny,
2 czerwone cebule,
około 250 g sera feta (lub podobnego),
150 ml śmietany,
2 jaja,
pieprz,
natka pietruszki.
Z margaryny i mąki zagnieść kruche ciasto i na chwilę pozostawić w lodówce. Wyłożyć na formie do tarty i opiec piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Po tym czasie można wyjąć ciasto do 15-minutowego odpoczynku i w tym czasie przyrządzić farsz.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć na niej czerwoną cebulkę. Kiedy będzie w miarę miękka i szklista dodać zamarynowaną cukinię. Ewentualnie można jeszcze doprawić (jeśli marynata nie była zbytnio doprawiona). Na spodzie tarty wyłożyć warzywa. Następnie wykonujemy serową masę do zalania warzyw...
W misce wymieszać ze sobą fetę, śmietanę i żółtka - do momentu osiągnięcia gładkiej konsystencji. Do otrzymanej masy dodać ubitą pianę z białek. Doprawić jeszcze pieprzem (sól nie jest potrzebna gdyż feta jest wystarczająco słona) i posiekaną natką pietruszki. Gotową masą zalewamy warzywa.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na 20-30 minut. I gotowe! Podając można jeszcze posypać posiekaną natką pietruszki.
smakowicie sie zapowiada:) chetnie bym zjadla kawaleczek:)
OdpowiedzUsuńmusi skrywać w sobie mnóstwo pyszności :)
OdpowiedzUsuńpołączenie cukinii fety zapowiada się interesująco;)
OdpowiedzUsuńOo, jak pysznie wygląda! I cukinia z fetą...
OdpowiedzUsuńtarta była rzeczywiście pyszna - delikatnie rozpływająca się w ustach :)
OdpowiedzUsuńszkoda mi tylko, że nie zrobiłam jej zdjęcia w przekroju ;/