środa, 29 września 2010

Cukinii nigdy za wiele...

Tarta cukiniowa z fetą

Taka tarta doskonale smakuje na drugi dzień. To doskonały pomysł na lunch w pracy. Można ją podgrzać albo zjeść na zimno. 

miałam tylko to zdjęcie - pokrojona tarta zbyt szybko zniknęła...


Składniki na kruchy spód:

2 szklanki mąki,
1/2 kostki margaryny,
szczypta soli,
ewentualnie - odrobina wody.
farsz:
średnia cukinia pokrojona w plastry i zamarynowana w oliwie z oliwek z odrobiną soku z cytryny,
2 czerwone cebule,
około 250 g sera feta (lub podobnego),
150 ml śmietany,
2 jaja,
pieprz,
natka pietruszki.

Z margaryny i mąki zagnieść kruche ciasto i na chwilę pozostawić w lodówce. Wyłożyć na formie do tarty i opiec  piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Po tym czasie można wyjąć ciasto do 15-minutowego odpoczynku i  w tym czasie przyrządzić farsz.

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć na niej czerwoną cebulkę. Kiedy będzie w miarę miękka i szklista dodać zamarynowaną cukinię. Ewentualnie można jeszcze doprawić (jeśli marynata nie była zbytnio doprawiona). Na spodzie tarty wyłożyć warzywa. Następnie wykonujemy serową masę do zalania warzyw...

W misce wymieszać ze sobą fetę, śmietanę i żółtka - do momentu osiągnięcia gładkiej konsystencji. Do otrzymanej masy dodać ubitą pianę z białek. Doprawić jeszcze pieprzem (sól nie jest potrzebna gdyż feta jest wystarczająco słona) i posiekaną natką pietruszki. Gotową masą zalewamy warzywa.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na 20-30 minut. I gotowe! Podając można jeszcze posypać posiekaną natką pietruszki.

5 komentarzy:

  1. smakowicie sie zapowiada:) chetnie bym zjadla kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. musi skrywać w sobie mnóstwo pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. połączenie cukinii fety zapowiada się interesująco;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oo, jak pysznie wygląda! I cukinia z fetą...

    OdpowiedzUsuń
  5. tarta była rzeczywiście pyszna - delikatnie rozpływająca się w ustach :)
    szkoda mi tylko, że nie zrobiłam jej zdjęcia w przekroju ;/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...