Sałatka z bobem i z pomidorami
Sałatka inspirowana przepisem na Włoską sałatkę pomidorowo-chlebową Jamiego Oliviera.
opakowanie pomidorków koktajlowych,
około szklanka świeżego ugotowanego i obranego bobu,
1/2 główki sałaty lodowej,
1 dojrzałe awokado,
ząbek czosnku,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka białego octu winnego,
kilka świeżych listków estragonu,
sól i pieprz.
Duże pomidory pokroić w kostkę, a małe rozkroić na pół. Pomidory wrzucić do miski, dodać oliwę i ocet, a następnie dodać przyprawy i estragon. Wszystko razem energicznie wymieszać rękoma, lekko ugniatając, aby z podanych składników otrzymać pyszny dresing, w tym celu odcedzamy cały powstały po "ugnieceniu" sok. powinien być dość kwaśny, jeśli jest za mało, można dodać jeszcze trochę octu - reszta składników ma złagodzić jego smak. Dresing wzbogaciłam jeszcze jednym ząbkiem czosnku.
W misce porwać liście sałaty lodowej, wrzucić pomidory, bób i awokado pokrojone na kawałki. dodać dresing i wymieszać wszystko dłońmi. Sałatka jest wyśmienita!
Uwielbiam takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńoj, pyszna, pyszna sałateczka!
OdpowiedzUsuńto byłby pyszny obiad z michą takiej sałatki :)
OdpowiedzUsuń