Sałatka z pieczonej dyni
Pyszna dyniowo-sałatkowa odmiana!
Przepis inspirowany sałatką dyniową Nigelli.
Składniki:
około 1 kg miąższu z dyni,
250 g fety (lub innego sera sałatkowego),
1 główka karbowanej sałaty,
1 czerwona cebulka,
sok z cytryny,
odrobina pieprzu,
suszona natka pietruszki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
garść prażonych pestek słonecznika.
Miąższ dyni należy pokroić w dość dużą kostkę i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 30-45 minut (tak aby dynia była miękka, ale nie rozpadała się). Odstawiamy do wystudzenia.
Cebulę kroimy na piórka i marynujemy w soku z cytryny przez co najmniej 15 minut. Następnie odlewamy różowy sok, dodajemy do niego oliwę oraz szczyptę suszonej pietruszki i odrobinę pieprzu. dokładnie mieszamy.
Sałatę rwiemy na kawałki, dodajemy ostudzoną dynię oraz cebulę. Fetę kroimy w kostkę lub kruszymy. Wszystko polewamy gotowym dressingiem i posypujemy pestkami słonecznika.
ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda;) ja tylko sobie fetę na tofu podmienię i mogę pałaszować z uśmiechem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!