Przejdź do głównej zawartości

Pierwszy przepis z dynią w tym sezonie!

Sałatka z pieczonej dyni



Pyszna dyniowo-sałatkowa odmiana!
Przepis inspirowany sałatką dyniową Nigelli.



Składniki:

około 1 kg miąższu z dyni,
250 g fety (lub innego sera sałatkowego),
1 główka karbowanej sałaty,
1 czerwona cebulka,
sok z  cytryny,
odrobina pieprzu,
suszona natka pietruszki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
garść prażonych pestek słonecznika.

Miąższ dyni należy pokroić w dość dużą kostkę i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 30-45 minut (tak aby dynia była miękka, ale nie rozpadała się). Odstawiamy do wystudzenia.

Cebulę kroimy na piórka i marynujemy w soku z cytryny przez co najmniej 15 minut. Następnie odlewamy różowy sok, dodajemy do niego oliwę oraz szczyptę suszonej pietruszki i odrobinę pieprzu. dokładnie mieszamy.

Sałatę rwiemy na kawałki, dodajemy ostudzoną dynię oraz cebulę. Fetę kroimy w kostkę lub kruszymy. Wszystko polewamy gotowym dressingiem i posypujemy pestkami słonecznika.

Komentarze

  1. świetnie wygląda;) ja tylko sobie fetę na tofu podmienię i mogę pałaszować z uśmiechem.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.