Przejdź do głównej zawartości

Wariacje na temat sera...

Kminkowy ser Janowy


Jest to przysmak kuchni łotewskiej. Spotkałam się z nim w książce odnalezionej w domowej biblioteczce pt. Przysmaki dla malucha Ireny Opielińskiej z 1987 roku. Na Łotwie ser ten związany był niegdyś z obchodami nocy świętojańskiej, dziś jest popularny i dostępny przez cały rok. Podaje się go z pieczywem, do piwa, a także idealnie nadaje się dla dzieci... Oczywiście powyższy opis opieram o informacje zaczerpnięte z różnych źródeł, a nie o własne doświadczenia, ponieważ na Łotwie nigdy nie byłam. W mojej książce przepis na ten ser znajduje się w rozdziale "Kinderbal", czyli bal dla dzieci...stąd też pomysł na dekorację.



Składniki:

1/2 kg białego sera,
1 1/2 l mleka 3.2%,
1 jajko,
50 g masła,
50 g śmietany,
sól, kminek (a dla tych, którzy nie lubią kminku - dowolne zioła).

Mleko podgrzać nie dopuszczając do wrzenia. Nieprzerwanie mieszając dodawać zmielony twaróg. Pod wpływem twarogu mleko zacznie się warzyć.
Kiedy serwatka wyraźnie oddzieli się od masy serowej, przerwać podgrzewanie i zaczekać, aż masa osiądzie na dnie garnka. Wówczas serwatkę odlać, a zawartość garnka przełożyć do gazy ułożonej na sicie. Szybko odcisnąć i jeszcze gorąca przenieść do rondelka, w którym stopiliśmy masło. Mieszając dodawać stopniowo gęstą, kwaśną śmietanę wymieszaną z jajkiem, solą i kminkiem. Można też dodać odrobinę pieprzu. Podgrzewać, aż masa stanie się jednolita (jeśli będziemy podgrzewać zbyt krótko, ser będzie się kruszyć, jeśli zbyt długo - stwardnieje). Gotową masę serową przełożyć do okrągłej wysmarowanej masłem miseczki i pozostawić w chłodnym miejscu by wystygła. można też uformować ser w kształt "gomółki" pozostawiając go do wystygnięcia w lnianej ściereczce, na sicie i pod ciężarem miseczki.
Ser dobrze kroi się na plasterki (chociaż mój egzemplarz był nieco "ciągnący się") - idealny na kanapki z ciemnego pieczywa. 

Komentarze

  1. kminku nie lubię, ale reszta mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no właśnie - jest dużo osób, które nie lubią kminku, np. moja siostra :(... ale zawsze można go zastąpić czymś ulubionym, albo po prostu nie dodawać ;) osobiście polubiłam kminek w chlebie litewskim i tak już mi zostało :D

    OdpowiedzUsuń
  3. no no, słyszałam o tym serze i chyba go kosztowałam jak byłam małym bąblem... ale muszę przyznać, że Twoje wykonanie jest po prostu cudne:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...