Bulion z kostki w mojej kuchni nie istnieje. Zrobienie warzywnego wywaru co prawda zajmuje trochę czasu, ale można go podzielić na małe porcje i zamrozić. A potem jak znalazł - do zupki czy sosu.
Składniki:
2 marchewki,
kawałek selera,
niewielki korzeń pietruszki,
kilka listków lubczyku,
łyżeczka kurkumy,
2 ząbki czosnku,
1 niewielka cebula,
3 ziarenka ziela angielskiego,
listek laurowy,
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
suszona pietruszka,
dużo natki pietruszki,
łyżeczka zmielonych nasion kolendry,
sól i pieprz,
makaron koraliki (anellini).
Do garnka z zimną wodą wrzucić warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler oraz ziele angielskie i liść laurowy. postawić na ogniu i zagotować. na suchej patelni "prażymy" cebulę rozkrojoną na pół, aż stanie się ciemnobrązowa. do gotującego się buliony wrzucamy tak przygotowaną cebulkę. pod koniec gotowania doprawić jeszcze suszoną włoszczyzną (najlepiej z dodatkiem suszonej cebulki), solą, pieprzem, listkami lubczyku oraz kurkumą i kolendrą. można również dodać twardsze części łodyżki pietruszki. kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, a bulion będzie miał odpowiedni smak należy odcedzić warzywa na sicie. rosół podajemy z ugotowanym makaronem, z dużą ilością zielonej pietruszki i z ugotowaną marchewką!!
taki aromatyczny i rozgrzewający wywar warzywny jest idealny jako samodzielne danie, ale też można go wykorzystać przy "podlewaniu" ryżu podczas przyrządzania risotto, oraz jako bazę do wszelkiego rodzaju zup!
bardzo ciekawy skład, hm nabrałam ogromnej ochoty na taki bulion
OdpowiedzUsuńlubię, gdy w zupach jest duużo warzyw :)
OdpowiedzUsuńdo takiego bulionu dodaje pokrojonego naleśnika, z ciasta ,w którym jest mnóstwo świeżych ziół ,pycha :}
OdpowiedzUsuńtyle, ze zupa przestaje być wegańska :}
Jutro próba bulionowa! Bo przepis jest baaardzo smakowity!
OdpowiedzUsuń