Przejdź do głównej zawartości

WEGAŃSKI BULION

Bulion z kostki w mojej kuchni nie istnieje. Zrobienie warzywnego wywaru co prawda zajmuje trochę czasu, ale można go podzielić na małe porcje i zamrozić. A potem jak znalazł - do zupki czy sosu. 




Składniki:

2 marchewki,
kawałek selera,
niewielki korzeń pietruszki,
kilka listków lubczyku,
łyżeczka kurkumy,
2 ząbki czosnku,
1 niewielka cebula,
3 ziarenka ziela angielskiego,
listek laurowy,
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
suszona pietruszka, 
dużo natki pietruszki,
łyżeczka zmielonych nasion kolendry,
sól i pieprz,
makaron koraliki (anellini).

Do garnka z zimną wodą wrzucić warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler oraz ziele angielskie i liść laurowy. postawić na ogniu i zagotować. na suchej patelni "prażymy" cebulę rozkrojoną na pół, aż stanie się ciemnobrązowa. do gotującego się buliony wrzucamy tak przygotowaną cebulkę. pod koniec gotowania doprawić jeszcze suszoną włoszczyzną (najlepiej z dodatkiem suszonej cebulki), solą, pieprzem, listkami lubczyku oraz kurkumą i kolendrą. można również dodać twardsze części łodyżki pietruszki. kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, a bulion będzie miał odpowiedni smak należy odcedzić warzywa na sicie. rosół podajemy z ugotowanym makaronem, z dużą ilością zielonej pietruszki i z ugotowaną marchewką!!
taki aromatyczny i rozgrzewający wywar warzywny jest idealny jako samodzielne danie, ale też można go wykorzystać przy "podlewaniu" ryżu podczas przyrządzania risotto, oraz jako bazę do wszelkiego rodzaju zup!

Komentarze

  1. bardzo ciekawy skład, hm nabrałam ogromnej ochoty na taki bulion

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię, gdy w zupach jest duużo warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  3. do takiego bulionu dodaje pokrojonego naleśnika, z ciasta ,w którym jest mnóstwo świeżych ziół ,pycha :}
    tyle, ze zupa przestaje być wegańska :}

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro próba bulionowa! Bo przepis jest baaardzo smakowity!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.