Przejdź do głównej zawartości

Proste i smaczne...

Chrupiące cebularze z ziołową nutką


Ostatnio przeważnie takie potrawy do mnie przemawiają: proste i szybkie, ale bardzo smaczne!




 Składniki na ciasto:


3 szklanki mąki,
1 szklanka ciepłej wody,
1 1/2 torebki suszonych drożdży,
sól,
2 łyżeczki mieszanki "zioła prowansalskie",
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
2 łyżki oliwy z oliwek.

Nadzienie:


4 średnie cebule (żółte lub białe),
sól, pieprz,
łyżeczka suszonej włoszczyzny,
kminek, rozmaryn, oregano, sezam itp. (do posypania na wierzchu).

Ciasto nie jest żadną filozofią, po prostu zrobiłam tradycyjne ciasto na pizzę: do mąki wsypałam drożdże i część wody z łyżeczką cukru, rozmieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia na jakiś czas; następnie zagniotłam całość wraz z resztą wody, solą, ziołami, papryką oraz oliwą i znów odstawiłam do wyrośnięcia, tym razem nieco dłużej.
Kiedy ciasto już wyrosło nagrzałam piekarnik do 180 stopni. Z całości uformowałam 8 kul, które następnie rozpłaszczyłam na blasze wysmarowanej olejem. Najpierw wstawiłam "placki", żeby podpiekły się przez 10 minut. 
Na patelni należy rozgrzać tłuszcz (około 2 łyżki oleju) i podsmażyć na nim cebulkę, doprawić pieprzem, solą oraz włoszczyzną. Na podpieczonych plackach układać porcję cebulki, a następnie posypywać wierzch, według gustu: kminkiem, tymiankiem, oregano, sezamem, rozmarynem (można też makiem) ponownie wstawić do piekarnika, tym razem na 15-20 minut, w zależności czy chcemy bardziej chrupkie i zarumienione.



Smakowity kąsek dla wielbicieli cebuli i cebularzu...

Komentarze

  1. Cebularze to wypiek wprost z Lubelszczyzny. Bardzo je lubię !

    OdpowiedzUsuń
  2. O nie! A mi cebuli jeść nie wolno... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe są! Już od dłuższego czasu za mną "chodzą", ale wiem, że nie wszystkim w domu by posmakowały, więc zwlekam...

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewo - nie miałam pojęcia, że to wypiek regionalny, dziękuję za wzbogacenie mojej wiedzy:)

    efrank - szczerze współczuję :(

    Sisters - koniecznie!

    Zaytoon - zrób przede wszystkim dla siebie... a może jednak komuś posmakują ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię cebulaczki.
    szczególnie domowe ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. dzięki za przepis, bardzo lubię cebularze ale jakoś nie chce mi się ich nigdy piec - teraz mam większą motywację ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie smaki pamiętam z przedszkola. koniecznie trzeba to powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.