Przejdź do głównej zawartości

Zielono mi...

Fusilli ze szpinakiem


Czuję, że ostatnio strasznie zaniedbałam mój blog, nie wpisując tu nic. Na usprawiedliwienie mam tylko to, że przygotowywałam się do obrony mojej pracy licencjackiej, która odbyła się kilka dni temu... dziś - świderki ze szpinakiem - może nie wyszukane, ale bardzo pożywne i smaczne danie. Nie rozumiem w ogóle skąd opinia, że szpinak jest niesmaczny, ja go uwielbiam!! Jest źródłem wielu wartościowych substancji odżywczych, w szczególności: karotenu, witaminy B, C i E, a także wapnia, potasu i magnezu. Jeżeli chodzi o zawartość żelaza,to jak się ostatnio dowiedziałam szpinak nie jest najbogatszym jego źródłem (są warzywa, które mają go o wiele więcej!).



Składniki:


mrożony szpinak, rozdrobniony (1/2opakowania),
1 cebulka,
2 łyżeczki masła orzechowego,
1 łyżka oliwy do smażenia,
szczypta gałki muszkatołowej,
1 łyżka śmietany,
ząbek czosnku,
1 łyżeczka kurkumy,
sól, pieprz,
szklanka makaronu typu fusilli, pełnoziarnistego

Na patelni rozgrzewamy oliwę raz z masłem orzechowym, wrzucamy posiekaną cebulkę i wyciśnięty czosnek. kiedy cebulka lekko się zarumieni dorzucić szpinak i podgrzewać aż część wody wyparuje, a sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i gałką muszkatołową oraz śmietaną - jeszcze chwilę podgrzewać.
Makaron gotujemy oczywiście al dente! makaron dokładnie połączyć z sosem szpinakowym. Podawać ze startym serem oraz prażonymi orzeszkami piniowymi lub, jak to uczyniłam ja, z prażonymi pestkami słonecznika!

Komentarze

  1. Gratuluję zdobycia licencjatu! :) ja za kilka miesięcy mam obronę, brrrr...
    A ze szpinakiem to w ogóle cała historia jest, bo jak go badali pod tym kątem, to ponoć jakaś asystentka się walnęła wpisując o jedno zero więcej do zawartości żelaza i stąd poszła fama że on ma tak ogromnie dużo tego żelaza :D ale co tam, ważne że jest pyszny :) uwielbiam szpinak i taki makaronik chętnie bym zjadła :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. no właśnie - słyszałam tę samą historię, ale... nie samym żelazem człowiek żyje - należy docenić także inne składniki szpinaku, które są nam również bardzo potrzebne ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię, gdy mój talerz się zieleni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mój ulubiony kolorek!
    takie zielone danie baardzo mi pasuje ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że ten mit na temat szpinaku wynika z tego, że szpinak po ugotowaniu wygląda niezbyt estetycznie. Co nie zmienia faktu, że jest pyszny, a jego wygląd można jakoś uatrakcyjnić. W takim wydaniu na pewno nikt by nie odmówił sobie szpinaku :))

    OdpowiedzUsuń
  6. szpinak rulez :) a Twój przepis wykorzystam przy najbliższej okazji, wydaje sie szybki, a takie są teraz przez mnie pożądane :)

    Pozdawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...