Przejdź do głównej zawartości

Kluska z dziurką

Kluski śląskie


O tak! Bardzo dawno ich nie jadłam. Kiedyś przepis na te kluski dostałam od Babci, która jednak nie pochodzi ze Śląska. Nie zmienia to jednak faktu, że śląskie kluski to jedne z moich ulubionych. Uwielbiam je podane z duszoną marchewką z groszkiem. Te jednak były przyrządzane na szybko, żeby przypomnieć sobie przepis i smak, na późny obiad - kluski zjedliśmy z cebulką podsmażoną na maśle ;) Bardzo proste, a jakie smaczne!

Składniki:



ugotowane ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia),
mąka ziemniaczana,
jajko,
sól,
cebulka i masło (do podania).

Ziemniaki należy rozgnieść na gładką masę (najlepiej za pomocą blendera). powstałą masę "rozpłaszczamy" w misce i całość dzielimy na cztery równe części, jedną część odkładamy na bok i uzupełniamy ją mąką ziemniaczaną (tak aby uzyskać proporcję ziemniaków do mąki 4:1). dodajemy jajko i sól. zagniatamy całość. 
ciasto na kluski powinno być wilgotne i lepkie. formujemy z niego średniej wielkości kluski. małym paluszkiem robimy dziurkę. przy lepieniu klusek najlepiej moczyć dłonie w wodzie, aby ciasto nie kleiło się do skóry. wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 5 minut od chwili wypłynięcia.
kluski śląskie można podawać z  najróżniejszymi sosami, lub jako dodatek do dania obiadowego. powinny być delikatne i rozpływające się w ustach ;)
Smacznego!

Komentarze

  1. To chyba jeden z moich ulubionych dziecięcych obiadów - nie wiem dlaczego jako niejadek tak bardzo lubiłam śląskie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeeej, ale mi narobiłaś ochoty! ja odkąd zrobiłam z polewą orzechową (są na blogu), to teraz w mojej czołówce są i takie i z cebulką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Paula - super są te Twoje kluski śląskie, takie na słodko. Też będę musiała takie zrobić ;)

    Arven - doskonale Cię rozumiem :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.