Przejdź do głównej zawartości

Najsłodszy tort na świecie!

Urodzinowy tort z pszczołami


Jest to tort, który został wykonany z okazji urodzin mojej Siostry i jej Drugiej Połówki. Do zrobienia tego tortu zainspirował mnie przepis pochodzący z bloga Just my delicious. Od teraz mam zamiar częściej robić takie ładne rzeczy jak cukrowe pszczółki, kwiatuszki i inne stworzonka - okazuje się, że to wcale nie jest trudne, a prezentuje się wprost przecudownie...

Solenizant układa swój wiek z m&msów ;)



Składniki na biszkopt

(składniki i przepis takie same jak na ciasto truskawkowe z galaretką).
 

Plastyczna masa cukrowa:

250 g margaryny,
80 - 100 g mąki pszennej,
50 ml wody,
olejek waniliowy,
400 g cukru pudru,
około 2 łyżeczki kurkumy (do zabarwienia pszczółek).

Dodatkowo:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
gorzka czekolada,
płatki migdałów.

tak się prezentuje tort z góry...
Zaczynamy koniecznie od upieczenia biszkoptu. Można to zrobić dużo wcześniej (np. rano jeśli robimy tort po południu, albo w ogóle dzień wcześniej gdy robimy go rano). Zasada co do pieczenia biszkoptu, żeby nie opadł: tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą tylko na dnie, boki zostają suche. Przed wlaniem biszkoptu do formy należy ją nagrzać w piekarniku, powinna być gorąca! Udany biszkopt gwarantowany.
Z mleka skondensowanego słodzonego musimy otrzymać kajmak. W tym celu, najlepiej dzień wcześniej gotujemy puszkę przez trzy godziny w naczyniu z wodą (puszka powinna być cała zanurzona w wodzie).
Gotowy biszkopt rozkroiłam na 3 części (za pomocą noża i nitki). Każdy krążek nasączyłam roztworem wody i rumu.
Krążki przekładamy kajmakiem i całość pozostawiamy do stężenia w chłodnym miejscu.
w tym czasie przygotowujemy plastyczną masę cukrową. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę, dokładnie mieszając, aby uzyska jednolitą gęstą masę. Na końcu dodać olejek waniliowy. Odstawić do wystygnięcia. Gdy będzie już chłodna stopniowo dosypywać do masy cukier  ucierając/mieszając/ugniatając. powinna powstać miła w dotyku, elastyczna masa (jeszcze milsza niż plastelina czy modelina). 
Plastyczną masę rozwałkować, najlepiej na folii spożywczej (jak najcieniej), ponieważ jest bardzo słodka i przykry nią tort. z pozostałej masy (zabarwionej kurkumą na bardziej intensywny żółty kolor)ulepiłam pszczółki, używając wykałaczki i roztopionej gorzkiej czekolady narysowałam im paski, oczy, uśmieszki i żądełka (wszystko z pomocą Siostry). za skrzydełka posłużyły płatki migdałów.
Wiek solenizantów został zaznaczony na torcie za pomocą m&m-sów.

...a tak wygląda rano ;)
Biszkopt ma niebiesko-szarawy kolor, ponieważ próbowałam zabarwic go na różowo kisielem żurawinowym... niestety (lub na szczęście!) okazało się, że barwniki w kisielu są "zbyt" naturalne i w rezultacie uzyskałam taki oto kolor. na szczęście nie ujmuje to smaku ciasta :D
Życzę smacznego...
Uwaga! Tort jest bardzo słodki!

Komentarze

  1. ale sliczny, pszczolki sa urocze:)
    i wszystkiego najlepszego dla solenizantow:)

    OdpowiedzUsuń
  2. podobają mi się zdziwione pszczoły:D

    OdpowiedzUsuń
  3. te pszczółki są naprawdę przesłodkie.

    OdpowiedzUsuń
  4. ale mi ochoty narobiłaś :) przesłodko!

    OdpowiedzUsuń
  5. tez robiłam tort z pszczółkami, tyle, że na... roczek mojego chrześniaka :)

    Pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję Wszystkim za bardzo miłe komentarze :)
    Maddy - moi Solenizanci byli nieco starsi, ale cieszyli się jak dzieci ;P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...