Przejdź do głównej zawartości

Słodkie wspomnienie lata...

Sernik biało-czarny z gruszkami


Jeszcze nigdy nie piekłam sernika, ale  w końcu musiał nadejść ten pierwszy raz i proszę bardzo oto efekt mojego  weekendowego pieczenia - sama słodycz!

 


Składniki na kruche ciasto:


1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych,
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mleka,
200 g margaryny,
1/2 szklanka cukru,
2 łyżki kakao.

Składniki na masę serową:


1 kg twarogu "sernikowego",
4 jajka,
2 budynie śmietankowe,
4 łyżki masła,
3/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki wrzątku,
cukier waniliowy,
4 średniej wielkości gruszki.

Najpierw należy zagnieść kruche ciasto na spód i na kruszonkę. Powstałą porcję ciasta podzielić na dwie części (1/4 będzie potrzebna na kruszonkę, reszta na spód). Przed upieczeniem trzeba ciasto schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce lub nieco krócej w zamrażarce.
Po schłodzeniu większą porcją ciasta wykładamy spód tortownicy i boki. Opiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 st. C.
W tym czasie można już przygotować  masę serową. w osobnej misce mieszamy ze sobą na gładką masę: ser, masło oraz budynie. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym stopniowo dodając wrzątek. osobno ubijamy białka na sztywną pianę.
Do masy serowej dodajemy żółtka, a na koniec białka i delikatnie łączymy ze sobą. Do masy można również dodać 1/2 tabliczki pokruszonej drobno gorzkiej czekolady - dla uzyskania efektu "straciatella" (u mnie niestety tego efektu nie widać gdyż zostały mi tylko dwie kostki czekolady).
Masę serową należy wylać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć pokrojone w ćwiartki lub w plastry gruszki, lekko docisnąć. Na wierzchu zetrzeć resztę ciasta na tarce o dużych oczkach, równomiernie na powierzchni ciasta.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około godzinę. Pod koniec pieczenia (mniej więcej w 40 minucie) można ciasto przykryć folią aluminiową aby kruszonka  się nie spaliła!
Do wypieku mojego sernika użyłam "kwadratowej" tortownicy (tzn. takiej ze ściętymi rogami) o szerokości 24 cm.

Komentarze

  1. taki sernik, ale zrobiony z tofu jest teraz moim wyzwaniem kulinarnym :)

    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiał być pyszny, bo wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak na pierwszy sernik to należą się ukłony - swojego wolę nie wspominać :P

    OdpowiedzUsuń
  4. z pewnością smakował niebiańsko ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie się prezentuje. jestem pewna, że smakiem też zachwyca

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...