Przejdź do głównej zawartości

Zimowo...

Chleb na zakwasie i pasta z awokado


Jak co tydzień w tym tygodniu też upiekłam chleb. Zasady wypieku są podobne do tego, który piekłam latem. Jednak ten chleb różni się od poprzedniego, a to za sprawą dodatków: 


Dodatki do 1 bochenka chleba:


odrobina sosu sojowego (około 2 łyżeczek),
miód (w poprzednim też był),
garść pestek dyni i siemienia lnianego,
otręby żytnie (uzyskane po przesianiu mąki, posypałam nimi wierzch i spód chleba).


Pasta z awokado i serka wiejskiego:


1 małe awokado,
"serek wiejski",
łyżka oliwy z oliwek,
2 łyżki soku z cytryny,
mały ząbek czosnku,
suszony koperek,
sól, kolorowy pieprz.


Wszystkie składniki na pastę zmieszaj ze sobą np. za pomocą widelca, rozgniatając awokado i twarożek. Najlepiej oczywiście użyć blendera i zmiksować wszystko na gładką masę. 
moje kanapki ozdobiłam: marynowaną papryką i opieńkami miodowymi (wyroby mojej mamy!) oraz cebulką, zielem angielskim i kolorowym pieprzem. W rezultacie powstały bałwanki, które nieco przypominają mi bociany. 

Komentarze

  1. jak zielono...wiosennie... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm, na szczęście zimą też można przemyci nieco zieleni do posiłków :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.