Chleb na zakwasie i pasta z awokado
odrobina sosu sojowego (około 2 łyżeczek),
miód (w poprzednim też był),
garść pestek dyni i siemienia lnianego,
otręby żytnie (uzyskane po przesianiu mąki, posypałam nimi wierzch i spód chleba).
Pasta z awokado i serka wiejskiego:
1 małe awokado,
"serek wiejski",
łyżka oliwy z oliwek,
2 łyżki soku z cytryny,
mały ząbek czosnku,
suszony koperek,
sól, kolorowy pieprz.
Wszystkie składniki na pastę zmieszaj ze sobą np. za pomocą widelca, rozgniatając awokado i twarożek. Najlepiej oczywiście użyć blendera i zmiksować wszystko na gładką masę.
moje kanapki ozdobiłam: marynowaną papryką i opieńkami miodowymi (wyroby mojej mamy!) oraz cebulką, zielem angielskim i kolorowym pieprzem. W rezultacie powstały bałwanki, które nieco przypominają mi bociany.
jak zielono...wiosennie... :)
OdpowiedzUsuńhmmm, na szczęście zimą też można przemyci nieco zieleni do posiłków :D
OdpowiedzUsuń