Brukselka z orzeszkami ziemnymi w miodzie
Do tak przygotowanej brukselki idealnie pasuje ryż oraz starty żółty ser (do posypania na wierzch). Życzę smacznego!!
Składniki:
mrożone brukselki,
orzeszki ziemne w miodzie,
1 nieduża cebula,
2 łyżki śmietany 18 %,
starty żółty ser,
suszony koperek,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól, kolorowy pieprz,
ugotowany ryż (do podania).
Brukselki rozmroziłam na parze. kiedy były już miękkie i ciepłe, każdą rozkroiłam na połówkę (oczywiście nie jest konieczna taka zabawa, bez problemu można w potrawie wykorzystać brukselki w całości).
Na patelni rozgrzewamy oliwę (2 łyżki) i podsmażamy cebulkę na złoty kolor. Do cebulki wrzucamy brukselkę. Chwilę dusimy (można w tym celu dodać odrobinę bulionu lub wody z gotującego się ryżu). Pod koniec dodajemy do brukselki odrobinę śmietany, mieszamy i dodajemy posiekane orzechy oraz wszystkie przyprawy. Proponuję dodać również trochę ziół suszonych lub świeżych (ja dodałam suszony koperek, ale myślę, że również pasuje majeranek lub tymianek czy oregano).
Uwielbiam brukselki, Twoje wyglądają bosko!
OdpowiedzUsuńlubię te zielone główeczki.
OdpowiedzUsuńszkoda tylko, że jestem jedyną jej wielbicielką w moim rodzinnym gronie...
Pycha :) smakowała nawet mojemu chłopakowi, który twierdził, że nienawidzi brukseki :)
OdpowiedzUsuńOdpowiednio przemycone i przyprawione "witaminy" będą smakowały każdemu! :)
OdpowiedzUsuń