Przejdź do głównej zawartości

Kapusta w wersji mini... czyli brukselka

Brukselka z orzeszkami ziemnymi w miodzie

Do tak przygotowanej brukselki idealnie pasuje ryż oraz starty żółty ser (do posypania na wierzch). Życzę smacznego!!




Składniki:


mrożone brukselki,
orzeszki ziemne w miodzie,
1 nieduża cebula,
2 łyżki śmietany 18 %,
starty żółty ser,
suszony koperek,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól, kolorowy pieprz,
ugotowany ryż (do podania).

Brukselki rozmroziłam na parze. kiedy były już miękkie i ciepłe, każdą rozkroiłam na połówkę (oczywiście nie jest konieczna taka zabawa, bez problemu można w potrawie wykorzystać brukselki w całości). 
Na patelni rozgrzewamy oliwę (2 łyżki) i podsmażamy cebulkę na złoty kolor. Do cebulki wrzucamy brukselkę. Chwilę dusimy (można  w tym celu dodać odrobinę bulionu lub wody z gotującego się ryżu). Pod koniec dodajemy do brukselki odrobinę śmietany, mieszamy i dodajemy posiekane orzechy oraz wszystkie przyprawy. Proponuję dodać również trochę ziół suszonych lub świeżych (ja dodałam suszony koperek, ale myślę, że również pasuje majeranek lub tymianek czy oregano).

Komentarze

  1. Uwielbiam brukselki, Twoje wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię te zielone główeczki.
    szkoda tylko, że jestem jedyną jej wielbicielką w moim rodzinnym gronie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :) smakowała nawet mojemu chłopakowi, który twierdził, że nienawidzi brukseki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiednio przemycone i przyprawione "witaminy" będą smakowały każdemu! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.