poniedziałek, 6 grudnia 2010

Kapusta w wersji mini... czyli brukselka

Brukselka z orzeszkami ziemnymi w miodzie

Do tak przygotowanej brukselki idealnie pasuje ryż oraz starty żółty ser (do posypania na wierzch). Życzę smacznego!!




Składniki:


mrożone brukselki,
orzeszki ziemne w miodzie,
1 nieduża cebula,
2 łyżki śmietany 18 %,
starty żółty ser,
suszony koperek,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól, kolorowy pieprz,
ugotowany ryż (do podania).

Brukselki rozmroziłam na parze. kiedy były już miękkie i ciepłe, każdą rozkroiłam na połówkę (oczywiście nie jest konieczna taka zabawa, bez problemu można w potrawie wykorzystać brukselki w całości). 
Na patelni rozgrzewamy oliwę (2 łyżki) i podsmażamy cebulkę na złoty kolor. Do cebulki wrzucamy brukselkę. Chwilę dusimy (można  w tym celu dodać odrobinę bulionu lub wody z gotującego się ryżu). Pod koniec dodajemy do brukselki odrobinę śmietany, mieszamy i dodajemy posiekane orzechy oraz wszystkie przyprawy. Proponuję dodać również trochę ziół suszonych lub świeżych (ja dodałam suszony koperek, ale myślę, że również pasuje majeranek lub tymianek czy oregano).

4 komentarze:

  1. Uwielbiam brukselki, Twoje wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię te zielone główeczki.
    szkoda tylko, że jestem jedyną jej wielbicielką w moim rodzinnym gronie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :) smakowała nawet mojemu chłopakowi, który twierdził, że nienawidzi brukseki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiednio przemycone i przyprawione "witaminy" będą smakowały każdemu! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...