Przejdź do głównej zawartości

GROCH Z KAPUSTĄ

"... kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą"
Henryk Sienkiewicz, Ogniem i mieczem 


Jest to jedna z bardziej tradycyjnych polskich potraw wigilijnych. Mimo, ze dziś nie pojawia się już tak często na polskim stole, potrawa ta utrwaliła się w języku polskim pod postacią związku frazeologicznego. Mianem "grochu z kapustą" określa się bałagan, zamieszanie, chaos, bezładną mieszaninę. 



Składniki:

  • 2 szklanki kiszonej kapusty,
  • 1 szklanka grochu żółtego,
  • 1 marchewka,
  • olej lniany,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki mąki,
  • mielony kminek,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • pieprz,
  • opcjonalnie - natka świeżej pietruszki lub kolendry,
  • suszone grzyby (opcjonalnie).

W jednym naczyniu ugotować groch (do miękkości!). W oddzielnym naczyniu gotować kapustę z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Kapusty nie płukałam, ponieważ moja nie była zbytnio przekwaszona. Kiedy groch będzie miękki - odcedzamy. 
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulkę. Pod koniec smażenia oprósz mąką, zasmaż. Zasmażkę oraz groch dodaj do ugotowanej kapusty i wymieszaj. Po ugotowaniu kapusty nie odlewamy z niej wody, w której się gotowała! Dodałam również 4 suszone grzybki, wcześniej namoczone i ugotowane. Ten dodatek nie jest jednak konieczny - w końcu to groch z kapustą.
Potrawę dopraw dużą ilością kminku - jeśli nie przepadasz za tymi niewielkimi ziarenkami użyj kminku mielonego, który wydaje się bardziej neutralny. Kminek pomaga trawić dość ciężkostrawne składniki tej potrawy czyli kapustę i groch. Dodatkowo można posypać groch z kapustą posiekaną świeżą pietruszką lub kolendrą.
Jest to potrawa wegańska, idealna na wigilię, ale też na zimowe obiady. Jest bardzo nieskomplikowana, niedroga i wyjątkowo smaczna.

Komentarze

  1. właśnie , taki groch z kapusta to u mnie potrawa między Bożym Narodzeniem a Nowym rokiem robiona najczęściej
    Bo człowiek jakoś tak na Wigilie nie daje rady zrobić wszystkiego co dobre i tradycyjne z kapusty , a takiej pysznej potrawy trzeba w tym czasie zjeść :P
    hm , tylko ja nie widzę bałaganu:D tylko bardzo uporządkowaną , smakowitą potrawę
    pozdrawiam między świątecznie
    Margot z Kuchni Alicji

    OdpowiedzUsuń
  2. jakiś dziwny dzień mam dziś- właśnie Kuronia przeglądałam i był tam ów cytat z Sienkiewicza;)
    a kapustę bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja ten cytat znalazłam w Wielkiej Księdze Cytatów - szukałam czegoś z grochem i kapustą ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. to wigilijne danie, na które czekam najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  5. a u mnie jest na Wigile kapusta z grochem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. a marcheweczkę zjadamy w trakcie gotowania ? ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...