Przejdź do głównej zawartości

Chleb na zakwasie... samo dobro

Chleb żytni z orzechami


Chleb na zakwasie to samo zdrowie, a jak dodamy do niego jakieś cenne dodatki jest jeszcze lepiej. Taki chleb zachowuje świeżość nawet przez tydzień. Zakwas hoduję cały czas, dolewając codziennie nieco wody i dosypując mąkę,dzięki temu od czasu do czasu mogę upiec własny chleb. Wbrew pozorom wypiek  domowego chleba nie jest trudny. Zawsze robię go według jednego przepisu podstawowego, który znajdziesz tutaj. Moje wypieki różnią się tylko dodatkami. Tym razem dodałam orzechy włoskie i laskowe. Można dodać też inne orzechy czy suszone owoce (np. śliwki, rodzynki).




Dzień poprzedzający wypiek:


1 1/2 szklanki zakwasu żytniego,
1 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000,
1/2 szklanki ciepłej wody.


Dzień wypieku:


4 1/2 szklanki maki żytniej,
1 1/2 szklanki ciepłej wody,
100 g orzechów włoskich,
100 g orzechów laskowych,
4 łyżki sosu sojowego, 
2 duże łyżki miodu, 
2 łyżeczki soli,
pestki słonecznika do posypania wierzchu.

Przyda się również: termofor.

Pierwszego dnia wieczorem "zaczyniamy" ciasto na chleb. W misce mieszamy zakwas, mąkę i ciepłą wodę, zostawiamy pod przykryciem na noc, w ciepłym miejscu (można do tego celu użyć termofor z gorącą wodą, umieszczając go pod miską z ciastem - działa niezawodnie, wszystko bardzo ładnie wyrasta).
Na drugi dzień rano (po upływie mniej więcej 12 godzin) do zaczynu dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy! 
Gotowe ciasto odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia (też można użyć termofor!). Po tym czasie ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość, przekładamy je do formy (keksowa) wyłożonej papierem do wypieków. Proces przekładania ciasta z miski do blaszki spowoduje tzw. "odgazowanie". Kiedy nasz bochenek znajdzie się już w formie pozwalamy mu zwiększyć swoją objętość przez kolejne 2 godziny, oczywiście też zapewniając mu jak najwięcej ciepła.
przed włożeniem chleba do piekarnika posypujemy go obficie słonecznikiem i nawilżamy wodą z odrobiną cukru (tak robiła moja babcia). 

tak wygląda w przekroju
Piekarnik rozgrzej do temperatury 250 st. C, wstaw do środka miseczkę z wodą. Kiedy wstawisz chleb do piekarnika, zmniejsz jego temperaturę do 200 st. C. Chleb warto piec używając funkcji termoobiegu. Mniej więcej w 30 minucie pieczenia chleba można go ponownie nawilżyć wodą z cukrem.  Pieczenie powinno trwać od 1 godziny do 1,5 godziny. 

Komentarze

  1. Uwielbiam chleby na zakwasie. Jestem na etapie hodowania kolejnego zakwasu, więc z chęcią skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...