Pizza z czterema różnymi serami i marynowanymi podgrzybkami
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki ciepłej wody,
7 g drożdży suszonych,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól.
Składniki na farsz:
1 puszka pomidorów całych,
1/2 cebuli,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz,
marynowane podgrzybki,
8 plasterków rolady ustrzyckiej,
1 średni oscypek,
kilka łyżek startej mozzarelli,
kilka łyżek startego sera gouda,
dużo majeranku.
pizza przed włożeniem do piekarnika |
Ciasto na pizzę robimy wcześniej, aby mogło dobrze wyrosnąć. Mąkę przesiewamy przez sito, robimy w niej zagłębienie, wsypujemy drożdże, cukier i wodę, pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie drożdże zaczną "pracować", wtedy dodajemy oliwę i sól i zagniatamy ciasto. Teraz trzeba pozostawić je w cieple na co najmniej pól godziny.
Na patelni należy zeszklić bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie wlać zmiksowane pomidory i gotować do momentu zagęszczenia się sosu. Sos pomidorowy dopraw odrobiną soli (nie można z nią przesadzić ponieważ dodatki do pizzy w postaci sera i grzybków są już wystarczająco słone), grubo zmielonym czarnym pieprzem oraz dużą ilością suszonego majeranku (ja dodałam około 2 łyżek).
Z ciasta formujemy cienkie, okrągłe placki, nakłuwamy je widelcem. Z tej ilości ciasta zrobiłam dwie spore pizze. Wkładamy placki, bez farszu na około 5-7 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (z termoobiegiem).
Podpieczone blaty pizzy smarujemy pomidorowym sosem, następnie układamy po kilka podgrzybków, plasterki rolady ustrzyckiej, pokruszony dość drobno oscypek (lub pokrojony w plasterki) oraz posypujemy mozzarellą i jeszcze trochę majerankiem. Na koniec wszystko posypujemy startym żółtym serem (ja użyłam sera gouda).
Pizzę pieczemy przez kolejne 20 minut, w tej samej temperaturze i też z termoobiegiem.
przepysznie wyglada:)
OdpowiedzUsuńniesamowicie smakowicie wygląda, aż ślinka mi cieknie haha
OdpowiedzUsuńz oscypkiem zapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuń