Przejdź do głównej zawartości

Słoneczny napój na pochmurny dzień

Mango lassi

Lassi to napój jogurtowy niezwykle popularny w Indiach. Bez problemy można zdegustować go w indyjskich restauracjach. Moje lassi nie jest w 100% "prawdziwe". To bardziej zwykły koktajl, ale i tak bardzo smaczny. Oryginalne lassi powinno być doprawione odrobiną wody różanej oraz posłodzone miodem... no i co najważniejsze wykonane ze świeżego mango.




Składniki:


2 puszki mango w syropie,
1 szklanka maślanki,
1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
1/2 szklanki wody,
1/2 szklanki syropu z mango,
cukier (najlepiej brązowy).


Wszystkie składniki miksujemy na bardzo gładką, pienistą konsystencję. Latem można podawać bardzo schłodzony z kostkami lodu.
Można też doprawić szczyptą kardamonu.

i jeszcze raz sushi... na specjalne życzenie czytelników ;)

Komentarze

  1. Ten kolor sprawia, że wpisuję Twój przepis na moją listę Muszę to zrobić! Dzięki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mango lassi jest świetne, najlepiej smakuje w Indiach :) Podstawą jest chyba jeszcze kardamon, dodaje ciekawego smaczku. O dziwo, tutaj (w Mumbaju) nie jest tak łatwo go dostać, ale chyba akurat to nie jest sezon na mango... A szkoda :(

    Mi mango kojarzy się ze świerkami, jakoś tak choinkowo i świątecznie :)

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. ten kolor sprawia, że czuję się jak podczas wiosny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy to sa skladniki na taka szklanke jak na tym zdjeciu?:D bo skladniki juz mam... ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj nie to są składniki na jakieś 3-4 szklanki. Sorry, że nie zawarłam tego w przepisie. A i kardamon też warto dodać, ale to już jeśli lubisz smak kardamonu - ja do swojej porcji dodałam, moja siostra nie...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.