Przejdź do głównej zawartości

Aromatyczne śniadanie

Herbatka po indyjsku i naleśniki z serkiem philadelphia i z dżemem jagodowym


Assam to tradycyjna indyjska herbata, urastająca niemal do symbolu Indii (chociaż ten może być dyskusyjny i subiektywnie odczuwany). W każdym razie herbata ta oddaje idealnie klimat tego kraju. Tradycyjnie zaparzona herbatka na sposób indyjski przypomina nieco "bawarkę", ponieważ dodajemy do niej mleko. Jednak ta herbata nie może istnieć bez dodatku aromatycznych korzennych przypraw. Przepis i proporcje wzięłam stąd. Na różnych stronach internetowych te proporcje są podobne.




Składniki:


1 szklanka wody,
1 szklanka mleka,
2 łyżeczki herbaty Assam,
1/2 łyżeczki kardamonu,
3 goździki,
pół łyżeczki cynamonu,
szczypta imbiru (może być świeżo starty lub suszony),
4 łyżeczki cukru lub miodu.


Oczywiście kompozycja przypraw może być inna - zależy od gustu.
Wszystkie składniki umieścić w garnku i zagotować. Doprowadzić do wrzenia, uważając żeby nie zaczęło kipieć. Po zagotowaniu zmniejszyłam ogień, odczekałam 2 minuty i wyłączyłam ogień. Następnie przykryłam garnek i pozostawiłam jeszcze na 3 minuty, żeby herbata nabrała aromatu. Przed podaniem należy ją odcedzić przez gęste sito aby pozbyć się fusów.
Na śniadanie zjadłam dziś również naleśniki z serkiem philadelphia oraz z dżemem jagodowym (wyrób mojej mamy). Było słodko i aromatycznie - zapowiada się piękny dzień!

Komentarze

  1. ta herbata... przemawia do mnie jak najbardziej ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne są takie śniadania przy kubku aromatycznej herbatki..

    OdpowiedzUsuń
  3. oł noł! ile w tj herbacie jest cukru! Ale zredukuję i się na nią skusze niebawem :P

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne aromaty o poranku..

    OdpowiedzUsuń
  5. a kaj przepis na naleśniki ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naleśniki można zrobić po swojemu. Ja robię tak: mieszam 2 szklanki wody, 2 szklanki mąki, 1 jajko, łyżkę oleju i smaze :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.