Przejdź do głównej zawartości

Pijane faworki...

Faworki (chruściki, chrust) na piwie


Faworki, czyli typowa karnawałowa przekąska. Zazwyczaj pieczemy je na tłusty czwartek. Na pewno nie jest to danie dietetyczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na delikatne, rozpływające się w ustach chruściki. A Wy jak jeszcze na nie mówicie? Jestem ciekawa, czy oprócz tu wymienionych istnieją jeszcze jakieś nazwy... U mnie w domu zawsze mówiło się na nie faworki.



Składniki:


3-4  żółtka (zależy od wielkości),
piwo (tyle samo ile żółtek, np. jeśli żółtka zajmują 1/2 szklanki to piwa wlewamy tyle samo),
około 2 szklanki mąki,
1 łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie, jeśli ciasto będzie za suche),
cukier puder z cynamonem (do posypania). 


Ciasto wyrabiamy dokładnie z powyższych składników, im dłużej tym lepiej (wtłoczysz więcej powietrza i faworki będą miały pęcherzyki).


Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i wycinamy z niego podłużne prostokąty. Na środku każdego prostokąta nacinamy podłużną linię - jeden koniec ciastowego paska przewlekamy przez dziurkę. Faworki odkładamy na bok, przykrywamy folią (aby nie obeschły).
Smażymy w głębokim oleju (porządnie rozgrzanym!) na złoty kolor. Odsączaj na papierowym ręczniku i posypuj cukrem pudrem z cynamonem.



Te faworki są super napowietrzone i pyszne. Można posypać je dużą ilością cukru pudru, ponieważ w cieście nie ma ani odrobiny cukru  - w smaku przypominają nieco cini-minis. 

 

Komentarze

  1. super wyglądają! i są bez mleka (jogurtu mogę nie dodawać?), czyli dla mnie:)
    w naszym domu to były i są chruściki, ale u teściów to są faworki
    innych nazw nie słyszałam i też jestem ciekawa jeżeli inne istnieją:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jogurt występuje tutaj tylko opcjonalnie, więc na 100% można bez niego :) najważniejszym składnikiem jest piwo, które napowietrza ciasto, no i oczywiście mąka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie pijane to robiłam tylko pączki holenderskie, ale faworki może kiedyś też zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.