Przejdź do głównej zawartości

Powrót po dłuższej przerwie

 Zupa-krem z pieczarek z prażonym słonecznikiem


Przepraszam Wszystkich za moją nieobecność. W ostatnim czasie nie miałam czasu na ugotowanie niczego ciekawego, ani też nie byłam w posiadaniu aparatu fotograficznego. Teraz wracam z ciepłą i sycącą zupką...




Składniki:


1/2 kg pieczarek,
 cebulka,
3 ziemniaki,
1 l bulionu (szybko można zrobić z suszonej włoszczyzny),
200 g śmietany 18%,
ewentualnie 1 łyżeczka mąki pszennej,
sól, pieprz,
szczypta gałki muszkatołowej,
oliwa.

Głodny miś ;)
W rondelku podsmaż posiekaną cebulkę na niewielkiej ilości oliwy (około 2 łyżki). Następnie dodaj pokrojone drobno pieczarki. Cebulkę z pieczarkami duś przez chwilę, aż grzyby staną się miękkie. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i duś przez następne 10 minut. Wlej bulion i gotuj do momentu aż ziemniaki będą wystarczająco miękkie. Zestaw z ognia do ostygnięcia.
Do wystudzonej zupy dodaj śmietanę (połączoną dokładnie z odrobiną mąki pszennej - aby się nie zważyła) i wymieszaj dokładnie. Całość zmiksuj na gładki krem, znów doprowadź do wrzenia, dopraw (pieprzem, solą, szczyptą gałki).
Zupę podałam z uprażonymi ziarnami słonecznika.

Komentarze

  1. Myślałam, że przerobiłam już wszystko na krem.
    Guzik prawda, zapomniałam o pieczarkach! Bardzo apetyczna zupa :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny ten powrót, wiesz? :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.