Zupa-krem z pieczarek z prażonym słonecznikiem
Składniki:
1/2 kg pieczarek,
cebulka,
3 ziemniaki,
1 l bulionu (szybko można zrobić z suszonej włoszczyzny),
200 g śmietany 18%,
ewentualnie 1 łyżeczka mąki pszennej,
sól, pieprz,
szczypta gałki muszkatołowej,
oliwa.
Głodny miś ;) |
W rondelku podsmaż posiekaną cebulkę na niewielkiej ilości oliwy (około 2 łyżki). Następnie dodaj pokrojone drobno pieczarki. Cebulkę z pieczarkami duś przez chwilę, aż grzyby staną się miękkie. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i duś przez następne 10 minut. Wlej bulion i gotuj do momentu aż ziemniaki będą wystarczająco miękkie. Zestaw z ognia do ostygnięcia.
Do wystudzonej zupy dodaj śmietanę (połączoną dokładnie z odrobiną mąki pszennej - aby się nie zważyła) i wymieszaj dokładnie. Całość zmiksuj na gładki krem, znów doprowadź do wrzenia, dopraw (pieprzem, solą, szczyptą gałki).
Zupę podałam z uprażonymi ziarnami słonecznika.
Myślałam, że przerobiłam już wszystko na krem.
OdpowiedzUsuńGuzik prawda, zapomniałam o pieczarkach! Bardzo apetyczna zupa :-)
pyszny ten powrót, wiesz? :)
OdpowiedzUsuń