niedziela, 27 lutego 2011

Rozgrzewająca zupa

Zupa pomidorowa z ciecierzycą i marchewką

Ta zupa powinna być dość gęsta i doprawiona ostro. Możesz złagodzić jej smak podając z łyżką gęstego mleczka kokosowego bądź po prostu śmietany czy jogurtu.




Składniki:


szklanka ciecierzycy z puszki lub suchej namoczonej przez noc i ugotowanej (ja wybieram tę drugą opcję),
pomidory w puszce, 
1 średnia cebula,
2 marchewki,
2 łyżeczki garam masala, 

ząbek czosnku,
2 szklanki bulionu warzywnego,
2 łyżeczki suszonego majeranku,
sól i pieprz cayenne,
opcjonalnie łyżka śmietany lub mleczka kokosowego ( w wersji wegańskiej).

Na oliwie zeszklij cebulkę pokrojoną w  piórka, następnie wyciśnij ząbek czosnku i wrzuć marchewkę pokrojoną w kostkę lub pół-talarki, oprósz garam masalą i podsmażaj pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Teraz możesz dodać ugotowaną ciecierzycę i wlać bulion. Pod koniec, kiedy marchew zmięknie wlej zmiksowane pomidory i dopraw do smaku. Możesz dodać też garść świeżych lub suszonych ziół. Ja dodałam suszony majeranek (pasuje też oregano).

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...