Przejdź do głównej zawartości

Rozgrzewająca zupa

Zupa pomidorowa z ciecierzycą i marchewką

Ta zupa powinna być dość gęsta i doprawiona ostro. Możesz złagodzić jej smak podając z łyżką gęstego mleczka kokosowego bądź po prostu śmietany czy jogurtu.




Składniki:


szklanka ciecierzycy z puszki lub suchej namoczonej przez noc i ugotowanej (ja wybieram tę drugą opcję),
pomidory w puszce, 
1 średnia cebula,
2 marchewki,
2 łyżeczki garam masala, 

ząbek czosnku,
2 szklanki bulionu warzywnego,
2 łyżeczki suszonego majeranku,
sól i pieprz cayenne,
opcjonalnie łyżka śmietany lub mleczka kokosowego ( w wersji wegańskiej).

Na oliwie zeszklij cebulkę pokrojoną w  piórka, następnie wyciśnij ząbek czosnku i wrzuć marchewkę pokrojoną w kostkę lub pół-talarki, oprósz garam masalą i podsmażaj pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Teraz możesz dodać ugotowaną ciecierzycę i wlać bulion. Pod koniec, kiedy marchew zmięknie wlej zmiksowane pomidory i dopraw do smaku. Możesz dodać też garść świeżych lub suszonych ziół. Ja dodałam suszony majeranek (pasuje też oregano).

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.