Zupa pomidorowa z ciecierzycą i marchewką
Ta zupa powinna być dość gęsta i doprawiona ostro. Możesz złagodzić jej smak podając z łyżką gęstego mleczka kokosowego bądź po prostu śmietany czy jogurtu.
Składniki:
szklanka ciecierzycy z puszki lub suchej namoczonej przez noc i ugotowanej (ja wybieram tę drugą opcję),
pomidory w puszce,
1 średnia cebula,
2 marchewki,
2 łyżeczki garam masala,
ząbek czosnku,
2 szklanki bulionu warzywnego,
2 łyżeczki suszonego majeranku,
sól i pieprz cayenne,
opcjonalnie łyżka śmietany lub mleczka kokosowego ( w wersji wegańskiej).
Na oliwie zeszklij cebulkę pokrojoną w piórka, następnie wyciśnij ząbek czosnku i wrzuć marchewkę pokrojoną w kostkę lub pół-talarki, oprósz garam masalą i podsmażaj pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Teraz możesz dodać ugotowaną ciecierzycę i wlać bulion. Pod koniec, kiedy marchew zmięknie wlej zmiksowane pomidory i dopraw do smaku. Możesz dodać też garść świeżych lub suszonych ziół. Ja dodałam suszony majeranek (pasuje też oregano).
zjadłabym teraz miseczkę takiej zupki;)
OdpowiedzUsuńkonkretna.
OdpowiedzUsuńaromatyczna i rozgrzewająca...
wspaniała!
pyszne to rozgrzewanie.
OdpowiedzUsuń