sobota, 26 marca 2011

Sałatkowy freestyle

Sałatka ryżowa z algami i tofu


Czasami mam ochotę na szybką sałatkę - z tego co akurat znajduje się w mojej kuchni. Tym razem  udało mi się skomponować danie o dość ciekawym smaku, który nadają mu algi i sos sojowy. Sałatka idealna na  sycący obiad.




Składniki:


szklanka ugotowanego ryżu,
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej,
100 g tofu naturalnego,
3 płaty alg nori (u mnie: przekąska nori smażone w oleju kukurydzianym, są nieco tańsze niż nori do sushi)
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka octu ryżowego,
1 łyżka oliwy z oliwek,
sól.

Tofu pokrój w kostkę. Z sosu sojowego, octu , oliwy z oliwek i ewentualnie soli sporządź sos i zalej nim tofu. Odstaw na co najmniej godzinę. Algi pokrój nożyczkami na mniejsze kawałki. Połącz ze sobą wszystkie składniki, tofu wrzuć razem z sosem. Na koniec można jeszcze posypać sezamem.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...