Przejdź do głównej zawartości

WEGAŃSKA "PIECZEŃ Z KURCZAKA"

Tym razem postanowiłam się zmierzyć z seitanem, o którym już dużo słyszałam. Przepis na ten specyfik po raz pierwszy widziałam w znalezionym niedawno "Poradniku Domowym" sprzed wielu lat (chyba 1994 rok). Seitan,nazywany też chińskim "mięsem" to nic innego jak czysty gluten wyodrębniony z mąki pszennej. Ze względu na 100% zawartość glutenu potrawa ta jest "zabójcza" dla osób uczulonych na to białko! Oczywiście seitan można kupić gotowy, ale o ile więcej frajdy może sprawić samodzielne przygotowanie go w domu.



Seitan:



  • 1 kg mąki pszennej,
  • 0,5 l wody.

Marynata:


  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę),
  • ewentualnie sól,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżeczki kuminu,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
  • świeży rozmaryn drobno posiekany (około 2 łyżeczki),
  • mieszanka suszonych ziół (u mnie: zioła prowansalskie + dodatkowo majeranek).

tak wygląda seitan przed upieczeniem
Z mąki i wody (wodę należy dolewać stopniowo) zagnieć ciasto, uformuj w kulę i odstaw na około 30 minut. Najbardziej pracowitą część przygotowania seitanu stanowi wypłukiwanie skrobi z mąki tak aby pozostał sam gluten. Najlepiej zrobić tak: najpierw do miski z ciastem wlej zimną wodę i ugniataj ciasto (tak aby zachowało się w jednym kawałku), co pewien czas wymieniając wodę. Kiedy woda będzie już bardziej czysta, a gluten się prawie oddzieli możesz tę czynność wykonywać na durszlaku pod strumieniem zimnej wody.
Kiedy woda będzie już czysta, a w ręku pozostanie żółta bryłka - mamy sam gluten. Teraz należy seitan ugotować w porządnie osolonej wodzie (2 łyżki soli) przez 20-30 minut. Ja gotowałam na parze, ale jeśli twój seitan stanowi w miarę zwartą bryłę spokojnie możesz gotować w wodzie.

tak wygląda seitan przed ugotowaniem
Po ugotowaniu należy nasze "mięsko" ostudzić. W tym czasie przygotuj marynatę: oliwę z oliwek, sos sojowy, czosnek oraz sól wymieszaj ze sobą. Oddzielnie przygotuj sypkie składniki marynaty. Teraz natrzyj seitan mieszanką "mokrą" i potem obsyp mieszanką "suchą". Na koniec skrop potrawę sokiem z cytryny. Pozostaw na jakiś czas, żeby potrawa "przeszła" marynatą (mniej więcej godzina).
Pieczeń piecz przez 45 minut w temperaturze 200 st. C, z tym że po 20 minutach możesz ją przykryć folią aluminiową, aby nie spiekła się za bardzo. Taką pieczeń możesz podawać do obiadu, pokrojoną w kostkę wrzucić do sałatki lub jako "wędlinę" kłaść na kanapki.

Uwagi:

  • Moja pieczeń wygląda trochę jak rolada, ponieważ seitan wyszedł mi trochę płaski i musiałam go nieco zawinąć (być może za bardzo ugniatałam ciasto podczas płukania). Nie jest to bynajmniej wada, a raczej zaleta!
  • Z 1 kg mąki uzyskamy mniej więcej 200-250 g glutenu, dlatego jeśli chcemy zrobić pieczeń dla większej ilości gości lepiej użyć więcej mąki.

Komentarze

  1. Zbieram się i zbieram w sobie, ale jakoś mi się nie chce :P Ciągle odkładam zrobienie seitanu, bo wydaje mi się,że to strasznie długo trwa :/ Zmobilizowałaś mnie tym przepisem :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam - w końcu :) dzięki za przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoją marynatę robię po raz kolejny. Jest świetna i wszystkim ją polecam do seitanu i innych wyrobów tego typu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki :) Zawsze jest mi miło kiedy czytam dobre słowo na temat moich potraw.

    OdpowiedzUsuń
  5. robię już drugi raz. Przy pierwszym, przesadziłam z ostrą papryką. Teraz do zaczynu dodałam łyżeczkę kurkumy. Wyszło super.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam,wyszło prawie jak na zdjęciu.Najfajniejsza jest chrupiąca,przypieczona skórka.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie proporcje i jak wyrabiać seitan z czystego glutenu? Kupiłem czysty, bo nie chciałem się bawić w wypłukiwanie z mąki - pierwszy wyszedł strasznie gumowy i twardy a gotowanie trwało wieki... Z góry dzięki za pomoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Nigdy nie robiłam seitanu z czystego glutenu. Ale gdyby miała, to na pewno dodałabym do niego tyle wody, żeby był elastyczny i się nie kleił, wyrabiałabym krótko, a gotowała w podobnym czasie, jak seitan z mąki. Swoją drogą muszę przetestować Twój sposób i wtedy na pewno się podzielę wrażeniami. Gdzie można kupić czysty gluten?

      Usuń
    2. Jest w 400g paczkach np. w evergreen.pl

      Zaletą czystego glutenu jest to, że mozna dodać przyprawy do surowego i seitan będzie zdecydowanie bardziej aromatyczny po gotowaniu.

      Problem wody, to właśnie fakt, że do czystego glutenu trzeba dodać od razu właściwą ilość, ponieważ gluten od razu się wiąże i po szybkim wyrobieniu nie ma już dużych opcji na jego rozluźnienie, czy zagęszczenie - tu szkoda, że producent nie podał proporcji na opakowaniu... Znalazłem gdzieś informację, że na 400g potrzeba 2,5-3 szklanki, więc w weeeknd spróbuję, bo mam ochotę na nuggetsy :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.