Przejdź do głównej zawartości

Setny post!

Babka szafranowa i babeczki


Dziś setny przepis, a już 2 maja Vege Kika kończy rok ;) Jeszcze nie wiem co ugotuję na urodziny, ale na pewno będzie to coś pysznego. Babkę szafranową upiekłam razem z mamą  na Wielkanoc. Okazało się, że nasza forma jest za mała na tę ilość ciasta (ciasto powinno zajmować 2/3 formy), więc resztę przełożyłyśmy do formy do muffinek i oprócz babki miałyśmy jeszcze przepyszne cupcakes. Przepis na ciasto wzięłam z ostatniej "Kuchni".




Składniki:


2 i 3/4  szklanki mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 łyżeczki soli,
230 g masła,
1 i 1/2 szklanki drobnego cukru,
4 jajka,
opakowanie cukru waniliowego,
1/2 łyżeczki nitek szafranu,
1 szklanka mleka,
masło i mąka do formy.



Lukier:


1 białko,
1/2 szklanki cukru,
odrobina soku z cytryny.



Mąkę przesiej z proszkiem i solą. Odstaw. Masło ucieraj aż będzie puszyste, dodaj cukier i cukier waniliowy i dalej miksuj około 5 minut. Dodawaj stopniowo po jednym jajku. Miksuj na największych obrotach, a pod koniec stopniowo zmniejszaj. Szafran rozpuść w ciepłym mleku. Do masy jajeczno-maślanej wsyp najpierw 1/3 mąki i wlej połowę mleka. Stale ubijając dodać połowę pozostałej mąki i resztę mleka. Mieszaj i połącz z pozostałą mąką. Ważne, żeby masa była dobrze ubita, lekka i puszysta.


Piekarnik rozgrzej do temperatury 165 st. C. Formę z kominkiem wysmaruj masłem i posyp mąką. Do formy wlej ciasto do wysokości mniej więcej 2/3. Pozostałe ciasto wlałam do silikonowej formy na muffiny. Babeczki piekłam o połowę czasu krócej, czyli mniej więcej pół godziny.
Z białka i cukru ubiłam w kąpieli wodnej lukier (prawdę mówiąc dodałam chyba za dużo białka, więc lukier bardziej przypominał krem - taki jak do ciepłych lodów czy do ptysiów - dlatego cupcakes można potraktować nim hojnie) i posmarowałam nim babkę oraz babeczki. Dodatkowo babkę ozdobiłam skórką startą z cytryny, a babeczki kolorową posypką.

Komentarze

  1. Gratuluję 100tki :)
    Babka i babeczki wyglądają przepysznie :)
    Buźki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rany jak ja uwielbiam babki:) Twoja brzmi zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  3. gratuluję roczku;) ja też jakoś będę miała na dniach. porywam babeczkę i życzę miłego dnia;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serdeczne gratulacje!:)
    A babka świetna!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. życzę kolejnych kilku setek :) a babeczką się częstuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. gratuluję setki :) babka ma cudowny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za miłe komentarze i mam nadzieję, że nie zabraknie mi inspiracji na kolejne 100 przepisów :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...