Przejdź do głównej zawartości

Wypasione muffiny

Muffiny z bakaliami i jabłkiem

Ten przepis jest dowodem na to, że dobre muffininki można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Wystarczy odrobina wyobraźni.  




Składniki na 12 babeczek:


2 i 1/2 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki orzeszków ziemnych solonych (drobno zmielone),
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżka cukru waniliowego,
1/2 szklanki rozpuszczonej margaryny,
1 i 1/2 szklanki kefiru,
1 jajko i 1 białko (lub 1-2 całe jajka),
150 g dowolnych bakalii (u mnie: mieszanka tropikalna),
1 jabłko,
wiórki kokosowe.


Muffiny robimy tradycyjnie. Wymieszaj osobno składniki mokre, a osobno składniki suche. Do składników suchych dodaj mokre i wymieszaj niezbyt dokładnie. Jabłko podziel na 12 części.


Ciasto przełóż do formy "muffinkowej" wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (jeśli masz formę silikonową niczym nie musisz smarować). Na każdej babeczce ułóż po cząstce jabłka i posyp ją wiórkami kokosowymi.
Muffinki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20-25 minut (najlepiej z termoobiegiem).
Niestety zabrakło zdjęcia z przekrojem muffina - za szybko zniknęły.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.