Przejdź do głównej zawartości

Lekki jak piórko...

Sernik z jabłkami


Robiąc ten sernik skorzystałam z przepisu pochodzącego z bloga Majanowe pieczenie. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły, ma delikatną i puszystą konsystencję... Życzę smacznego!




Ciasto:


1,5 szklanki mąki pszennej,0,5 szklanki cukru pudru,125 g margaryny,1 żółtko,2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowa:



1 kg białego sera (może być z wiaderka),250 ml kwaśnej śmietany 18 %,120 g margaryny,1,5 szklanki cukru pudru,4 jajka (białka oddzielić od żółtek),2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,opakowanie cukru waniliowego,5 jabłek średniej wielkości. 


Jabłka obrałam i pokroiłam w drobną kostkę, posypałam cukrem waniliowym i skropiłam sokiem z cytryny, a następnie odstawiłam na czas przygotowywania ciasta i masy serowej.
Z mąki, cukru pudru, margaryny, żółtka i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce przez około 0,5-1 godz. Następnie wykleić ciastem dno blaszki (wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą), podpiec przez 15 minut w piekarnika nagrzanym do temperatury 190 st. C. Podpieczony spód może trochę ostygnąć zanim wlejesz na niego masę serową.


Oddziel białka od żółtek. Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj żółtka nadal ucierając. Do masy wlej śmietanę, nadal ucierając ;) Białka ubij na sztywną pianę. Do utartej masy dodawaj po łyżce sera i ucieraj. Na sam koniec dodać proszek budyniowy i nie używając już miksera ubite białka - delikatnie wymieszaj.
Na ostudzonym spodzie rozłóż równomiernie pokrojone jabłka. Na jabłka wlej masę serową. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut do 1 godziny w temperaturze 180 st. C.
Ciasto ostudzić i udekorować. Ja tego nie zrobiłam, ale myślę, że ciasto byłoby jeszcze smaczniejsze gdyby polać je biała lub mleczną czekoladą.


Komentarze

  1. słodko wygląda z tymi serduszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłkowego sernika jeszcze nie robiłam : )
    będę musiałą spróbować <;
    pozdrawiam
    www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. jablkowy sernik... chetnie bym poprobowala takich pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł na urozmaicenie sernika. przepis warty wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. marzę o kawałeczku takiego serniczka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. :) Udało Ci się fantastycznie oddać na zdjęciach lekkość tego serniczka :)

    Przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Tajemnica puszystości tego sernika tkwi w tym, żeby dokładnie i długo miksować jego składniki, aby dać im dużo powietrza... no i piana z białek powinna być ubita na sztywno i ostrożnie wmieszana do reszty masy serowej!

    OdpowiedzUsuń
  8. A sernik zrobiłam z jabłkami, bo akurat skończyły mi się wszystkie bakalie, a nie chciałam takiego dziewiczego bez niczego, więc znalazłam przepis na sernik z jabłkami, więc jest! ;D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...