Sernik z jabłkami
Robiąc ten sernik skorzystałam z przepisu pochodzącego z bloga Majanowe pieczenie. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły, ma delikatną i puszystą konsystencję... Życzę smacznego!
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej,0,5 szklanki cukru pudru,125 g margaryny,1 żółtko,2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa:
1 kg białego sera (może być z wiaderka),250 ml kwaśnej śmietany 18 %,120 g margaryny,1,5 szklanki cukru pudru,4 jajka (białka oddzielić od żółtek),2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,opakowanie cukru waniliowego,5 jabłek średniej wielkości.
Jabłka obrałam i pokroiłam w drobną kostkę, posypałam cukrem waniliowym i skropiłam sokiem z cytryny, a następnie odstawiłam na czas przygotowywania ciasta i masy serowej.
Z mąki, cukru pudru, margaryny, żółtka i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce przez około 0,5-1 godz. Następnie wykleić ciastem dno blaszki (wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą), podpiec przez 15 minut w piekarnika nagrzanym do temperatury 190 st. C. Podpieczony spód może trochę ostygnąć zanim wlejesz na niego masę serową.
Oddziel białka od żółtek. Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj żółtka nadal ucierając. Do masy wlej śmietanę, nadal ucierając ;) Białka ubij na sztywną pianę. Do utartej masy dodawaj po łyżce sera i ucieraj. Na sam koniec dodać proszek budyniowy i nie używając już miksera ubite białka - delikatnie wymieszaj.
Na ostudzonym spodzie rozłóż równomiernie pokrojone jabłka. Na jabłka wlej masę serową. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut do 1 godziny w temperaturze 180 st. C.
Ciasto ostudzić i udekorować. Ja tego nie zrobiłam, ale myślę, że ciasto byłoby jeszcze smaczniejsze gdyby polać je biała lub mleczną czekoladą.
słodko wygląda z tymi serduszkami :)
OdpowiedzUsuńJabłkowego sernika jeszcze nie robiłam : )
OdpowiedzUsuńbędę musiałą spróbować <;
pozdrawiam
www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl
jablkowy sernik... chetnie bym poprobowala takich pysznosci:)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na urozmaicenie sernika. przepis warty wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńKocham serniki:)
OdpowiedzUsuńmarzę o kawałeczku takiego serniczka :)
OdpowiedzUsuń:) Udało Ci się fantastycznie oddać na zdjęciach lekkość tego serniczka :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie!
Tajemnica puszystości tego sernika tkwi w tym, żeby dokładnie i długo miksować jego składniki, aby dać im dużo powietrza... no i piana z białek powinna być ubita na sztywno i ostrożnie wmieszana do reszty masy serowej!
OdpowiedzUsuńA sernik zrobiłam z jabłkami, bo akurat skończyły mi się wszystkie bakalie, a nie chciałam takiego dziewiczego bez niczego, więc znalazłam przepis na sernik z jabłkami, więc jest! ;D
OdpowiedzUsuńWygląda słodko :))
OdpowiedzUsuń