Przejdź do głównej zawartości

Szybki makaron z nutą erotyzmu...

Makaron z cukinią i lubczykiem


Podobno lubczyk to afrodyzjak - zapewne ze względu na swój silny aromat oraz właściwości. W medycynie ludowej był on używany nie tylko jako specyfik zwiększający pobudliwość seksualną, ale także jako środek wykrztuśny czy moczopędny. Jednym słowem jest to całkiem zdrowe ziółko. Polecam zasianie lubczyku w doniczce na balkonie - jest to roślina wieloletnia i może zimować na zewnątrz. Lubczyk jadalny jest w całości - zarówno korzeń jak i liście. Niektórzy używają go jedynie jako dodatek do bulionu - ja polecam łączyć lubczyk z różnymi warzywami, nie tylko w zupach, ale i w sosach czy zapiekankach. Oczywiście z tą przyprawą nie można przesadzić, bo w zbyt dużych ilościach może "zabić" aromat innych składników potrawy. Dziś prezentuję przepis na bardzo szybki obiad - właśnie tak jadam najczęściej.


Składniki:


makaron świderki (fusilli)
oliwa z oliwek,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1/2 cukinii,
2 garście zielonych oliwek,
puszka pomidorów w całości,
4 listki świeżego lubczyku,
sól i grubo mielony pieprz,
słodka papryka w proszku.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę i dodaj do niej czosnek przeciśnięty przez praskę.  Cukinie pokrój w drobna kostkę, dodaj do czosnku i cebuli, przykryj i duś, aż cukinia zmięknie. dodaj pomidory z puszki i duś wszystko aż większość wody wyparuje, a sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem, papryką w proszku i dodaj oliwki w całości.
Ugotuj makaron al dente i odcedź (niezbyt dokładnie). Połącz z sosem i posyp drobno posiekanymi świeżymi listkami lubczyku. Życzę smacznego!

Komentarze

  1. lubczyk jest swietnym aromatycznym ziolkiem, pamietam taka kostke bulionowa knorr bodajze wlasnie z nim, fajna byla

    OdpowiedzUsuń
  2. jak z lubczykiem to biorę w ciemno, bo uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. WegeNation, kostki bulionowe knorr są beeee, bo zawierają dużo sztuczności, m.in. glutaminian sodu! 100 razy lepszy jest lubczyk w czystej postaci i suszone warzywa zamiast kostki ;) Polecam!
    Paula, to jest nas dwie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z lubczykiem jeszcze nie jadlam makaronu...musze spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapiszę sobie i zrobię wkrótce, bo wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. lubczyk... poprosze porcyjke makaronu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Usagi - spróbuj! naprawdę warto :)
    Aga - proszę się częstować ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...