Przejdź do głównej zawartości

Bułka z masłem i odrobina odświeżenia w kuchni...

Zielone masełko bazyliowo-czosnkowe


Czyli dziś coś nieskomplikowanego. Takie masełko jest świetne do grzanek czy grillowanej kukurydzy. Ja skosztowałam je z bułką paryską i wszystko posypałam startym żółtym serem. Pysznie! Natomiast później całe mieszkanie pachniało czosnkiem. Niestety nie wszyscy w moim domu lubią takie zapachy. O tym jak pozbyłam się czosnkowego aromatu z kuchni poniżej... Najpierw przepis.


Składniki:


100 g masła solonego, 
kilka listków bazylii, 
3 ząbki młodego polskiego czosnku (jest najbardziej aromatyczny), 
2 łyżki oliwy z oliwek, 
5 zielonych oliwek.


Podane składniki zmiksuj na jednolitą masę w blenderze - masełko powinno uzyskać lekko zielony kolor.
Takie "smarowidło" można wykorzystać do wielu dań w kuchni. Ja nadziałam nim bułkę paryską i zapiekłam w piekarniku. Bułkę należy ponacinać w wielu miejscach, a każde miejsce posmarować porcją masełka. W każdą "szczelinę" wcisnęłam też po jednej zielonej oliwce, a całość posypałam startym żółtym serem i zawinęłam w folię aluminiową. Następnie to "zawiniątko" włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piekłam 10 minut na jednej stronie i 10 minut na drugiej. Smacznego! Można podawać do zupy lub schrupać samą.



Odświeżacz powietrza w kuchni?


Po moich eksperymentach z czosnkiem, w kuchni unosił się  jego intensywny zapach. Ponieważ nie każdy z domowników przepada za takim aromatem - postanowiłam się szybko go pozbyć. Zostałam ostatnio poproszona o przetestowanie nowego Ambi Pur, który podobno nie maskuje, ale usuwa nieprzyjemne zapachy. Rzeczywiście zapach czosnku szybko zniknął po rozpyleniu odświeżacza (zdecydowanie wystarczy jedno "psiknięcie" - więcej to zdecydowanie za dużo!). Miałam do dyspozycji trzy zapachy: lawendowy, sosnowy oraz konwaliowy. Mój faworyt w kuchni i jadalni to zdecydowanie konwalia - ma słodkawy i delikatny zapach! Sosna nadaje się do łazienki, a lawenda najbardziej pasuje do pomieszczenia, w którym przechowujemy ubrania.


Jestem raczej przeciwniczką nadmiaru chemii w domu, a w szczególności w kuchni, ale skuteczność Ambi Pur przekonała mnie do tego, że warto od czasu do czasu go zastosować, zwłaszcza kiedy zaraz mają wpaść znajomi na kolację, a  całe mieszkanie przesiąknięte jest zapachem kalafiora, czosnku czy cebuli (małe mieszkania są bardzo chłonne!). Jest jeszcze jedna kwestia - jestem jedyną roślinożerką w mieszkaniu, a  moi współlokatorzy często smażą mięso, ryby czy owoce morza - nie mogę powiedzieć, żeby było to dla mnie najprzyjemniejsze, dlatego teraz w takich sytuacjach na pewno użyję Ambi Pur.
Są też inne sposoby  odświeżania powietrza w kuchni, bardziej naturalne np. pomarańcza z goździkami czy bukiety pachnących kwiatów - nie koniecznie są one jednak tak skuteczne i na pewno nie działają tak szybko. Natomiast kadzidełka i świeczki... no cóż w nadmiarze raczej zaduszają, a poza tym nie każdy je lubi.
Moja rada: Kiedy zastosować Ambi Pur? W awaryjnych sytuacjach , kiedy chcemy zrobić dobre wrażenie na gościach, którzy nie przepadają za kuchennymi zapachami.
Już wkrótce -  filmik prezentujący gotowanie przeze mnie pysznej zupy brokułowej i testowanie odświeżacza... Zachęcam do obserwowania mojego bloga!

Komentarze

  1. Czosnkowe smaki bardzo lubie i to maselko bardzo mi odpowiada:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby tylko bułka z masłem ale jak dla mnie nawet najlepsze smakołyki nie mają startu do dobrego masła czosnkowego :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze "rzucałam się" na wszystko co z mięsem;) ale muszę przyznać, iż ten blog oferuje fantastyczne propozycje kulinarne! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. MAUGUSTYNA - miło mi to czytać. Właśnie jednym z założeń tego bloga jest to, żeby przekonać niektóre osoby, że wegetarianie naprawdę mogą mieć urozmaiconą dietę i nie jedzą tylko sałaty :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...