Przejdź do głównej zawartości

RISOTTO Z ZIELONYMI SZPARAGAMI

Koniec sezony szparagowego zbliża się nieubłaganie. Więc jeśli nie jedliście ich jeszcze to pędźcie szybko na bazar lub do warzywniaka po pęczek tego smakowitego warzywa i do dzieła! Dziś prezentuję drugą i ostatnią w tym roku potrawę z tego znakomitego warzywa.  Z góry przepraszam, ale nie potrafię smakowicie sfotografować risotto. Ponieważ szparagi uważane są za afrodyzjak, takie danie jest idealne na romantyczną kolację dla dwojga...


Składniki dla 2 osób:

  • 2 ząbki czosnku,
  • gałązka rozmarynu i tymianku,
  • sól i pieprz,
  • 1 cebulka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 150 g ryżu do risotto (np. carnaroli lub arborio),
  • 1/2 szklanki białego wina,
  • 1,5 l bulionu warzywnego (może być z suszonej włoszczyzny),
  • 10 zielonych szparagów,
  • 100 g startego parmezanu,
  • 100 g masła.


Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na patelni na 2 łyżkach oliwy. Na cebulę wrzucamy ryż i podsmażamy chwilkę, mieszając. Wlewamy wino i zagotowujemy. Następnie poimy ryż bulionem. Każda kolejna porcje dolewamy, gdy ryż wchłonie płyn. Na kilka minut przed końcem gotowania wrzucamy pokrojone szparagi. Na koniec doprawiamy czosnkiem, posiekanym rozmarynem i tymiankiem oraz pieprzem i ewentualnie solą. Ryż powinien być al dente, wtedy dodajemy parmezan i masło, energicznie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Wcześniej prezentowałam risotto z kurkami.

Komentarze

  1. fakt.. szparagi juz sie kończą, trzeba sie spieszyc!
    PS: Jestem kolejny raz juz u ciebie i ciagle bardzo pozytywnie odbieram twego bloga, oby tak dalej :))
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. no ja właśnie dzisiaj chciałam zakupić, ale nie mogłam trafić, mam nadzieję, że jeszcze mi się uda

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio chciałam kupić szparagi ale bałam się, że te z połowy czerwca będą za bardzo włókniste... "ciapki" trudno się fotografuje, ale są one najpyszniejsze :) ciekawy pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...