Przejdź do głównej zawartości

Sałatka pełna słońca i witamin

Sałatka "słoneczna"

Podczas takich dni jak dzisiejszy naprawdę nie mam ochoty na jedzenie niczego ciepłego, a tylko na  soczystą sałatkę ze świeżymi warzywami.




Składniki:


sałata rzymska,
sałata lollo bianco (o karbowanych liściach),
2 jajka ugotowane na twardo (najlepiej od kur z wolnego chowu!),
zielone oliwki,
2 pomidory,
czerwona cebula,
1/2 świeżego ogórka.


Sos:


4 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżka majonezu,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
odrobina oliwy z oliwek,
łyżka octu winnego,
sól, pieprz,
zioła prowansalskie,
kilka listków świeżej bazylii,
ząbek czosnku.


Dodatkowo:


żytnie pieczywo na grzanki,
oliwa z oliwek.

Wszystkie składniki pokrój tak jak lubisz. Sałaty porwij na kawałki.
Pieczywo pokrój w kostkę i nasącz odrobiną oliwy z oliwek, następnie zrumień na patelni.
Sos należy sporządzić mieszając ze sobą dokładnie wymienione produkty - doprawić do smaku. Świeżą bazylię posiekaj bardzo drobno - doda wyrazistego smaku!
Teraz wystarczy tylko nałożyć sałatę, dodać sos i posypać grzankami. Pycha!


Komentarze

  1. Oj tak! Na takie dni jak dziś tylko takie sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się...sałatki w zupełności wystarczą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kolorowa i pyszna.
    zdrowie zawarte w takim pięknym widoku.
    i smaku!

    OdpowiedzUsuń
  4. od razu weselej się robi od tych pysznych kolorów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na letni obiad jest idealna.

    OdpowiedzUsuń
  6. idealne na takie gorące dni :) poza tym, kto nie lubi takich sałatek?:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.