niedziela, 5 czerwca 2011

Smaki dzieciństwa... ciasto z rabarbarem

Maślankowe ciasto z rabarbarem i z kruszonką


Wypiek ten będzie pierwszym przepisem z cyklu "Smaki dzieciństwa". Ostatnio zaczęłam wspominać i trochę się tego nazbierało. Oczywiście wybór potraw będzie bardzo subiektywny. Przepis na ciasto rabarbarowe pochodzi z bloga Moje Kucharzenie - oczywiście wprowadziłam do niego własne modyfikacje. Nie jest to dokładnie to samo ciasto, które piekła moja mama czy babcia, ale w końcu nie miałam kopiować, a wspominać...




Ciasto:


1 szklanka maślanki,
1 szklanka cukry,
2 1/2 szklanki mąki,
3 jajka,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 szklanki roztopionego masła,
2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią.

Kruszonka:


100 g masła,
1/2 szklanki cukru,
szklanka mąki,
3 czubate łyżki otrębów owsianych,
ew. odrobina mleka (gdyby ciasto się nie kleiło).
dodatkowo:
rabarbar (około 7 lasek),
4 łyżeczki cukru.


Rabarbar obierz i pokrój w cienkie plasterki, zasyp cukrem.
Na początek najlepiej zrób ciasto na kruszonkę (z podanych składników) i schłódź je w lodówce (zawinięte w folię spożywczą) przez co najmniej pół godziny.
Jaja utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj masło połączone z maślanką. Na koniec wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. 
Blachę na ciasto (u mnie duża prostokątna o wymiarach 40 cm x 25 cm - ale może być mniejsza) wyłóż papierem do wypieków, wlej ciasto. Rabarbarem posyp ciasto równomiernie (osącz z niego najpierw sok, który się wydzielił pod wpływem cukru!). Na koniec pokrusz kruche ciasto. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 30-35 minut (lub dłużej, w każdym razie kontroluj sytuację).
Ciasto można posypać cukrem pudrem. Jest ono wyjątkowo smaczne - na wierzchu chrupiąca kruszonka, a w środku wilgotne i soczyste, a do tego kwaskowaty smak rabarbaru.


5 komentarzy:

  1. jakiś czas temu także piekłam maślane ciasto z rabarbarem lecz bez kruszonki. tak samo ten smak przypomina mi dzieciństwo i upalne dni na działce ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie kulinarne wspominki z odrobiną modyfikacji:) popieram:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam je!
    zapach tego ciasta przypomina mi radosny uśmiech Babci, krzątającej się po kuchni w kwiecistym fartuchu, z drewniana łyżką w dłoni ;]

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...