Maślankowe ciasto z rabarbarem i z kruszonką
Ciasto:
1 szklanka cukry,
2 1/2 szklanki mąki,
3 jajka,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 szklanki roztopionego masła,
2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią.
Kruszonka:
1/2 szklanki cukru,
szklanka mąki,
3 czubate łyżki otrębów owsianych,
ew. odrobina mleka (gdyby ciasto się nie kleiło).
dodatkowo:
rabarbar (około 7 lasek),
4 łyżeczki cukru.
Rabarbar obierz i pokrój w cienkie plasterki, zasyp cukrem.
Na początek najlepiej zrób ciasto na kruszonkę (z podanych składników) i schłódź je w lodówce (zawinięte w folię spożywczą) przez co najmniej pół godziny.
Jaja utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj masło połączone z maślanką. Na koniec wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą.
Blachę na ciasto (u mnie duża prostokątna o wymiarach 40 cm x 25 cm - ale może być mniejsza) wyłóż papierem do wypieków, wlej ciasto. Rabarbarem posyp ciasto równomiernie (osącz z niego najpierw sok, który się wydzielił pod wpływem cukru!). Na koniec pokrusz kruche ciasto. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 30-35 minut (lub dłużej, w każdym razie kontroluj sytuację).
Ciasto można posypać cukrem pudrem. Jest ono wyjątkowo smaczne - na wierzchu chrupiąca kruszonka, a w środku wilgotne i soczyste, a do tego kwaskowaty smak rabarbaru.
jakiś czas temu także piekłam maślane ciasto z rabarbarem lecz bez kruszonki. tak samo ten smak przypomina mi dzieciństwo i upalne dni na działce ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie kulinarne wspominki z odrobiną modyfikacji:) popieram:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciacho
OdpowiedzUsuńuwielbiam je!
OdpowiedzUsuńzapach tego ciasta przypomina mi radosny uśmiech Babci, krzątającej się po kuchni w kwiecistym fartuchu, z drewniana łyżką w dłoni ;]
pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuń