Pierogi truskawkowo-miętowe z lodami i z bitą śmietaną
2 szklanki mąki,
1/2 szklanki wrzątku,
szczypta soli,
łyżka oliwy z oliwek.
Nadzienie:
spora garść świeżych liści mięty,
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (lub po prostu laska wanilii),
cukier.
dodatkowo:
lody waniliowe,
śmietana 30%,
cukier.
Z mąki, wrzątku i oliwy zagnieć elastyczne ciasto na pierogi.
Miętę posiekaj dość drobno, wymieszaj z truskawkami cukrem i wanilią. Nadzienie gotowe.
Teraz rozwałkuj cienko ciasto i wykrawaj z niego krążki.Na każdym krążku układaj porcję truskawkowego nadzienia i dokładnie zaklej pierożki. Pierogi należy gotować około 5-6 minut od wypłynięcia.
Jeszcze ciepłe podawaj z lodami i bitą śmietaną. Zimne pierogi można również podrumienić na maśle. Potrawa będzie bardziej atrakcyjna jeśli udekorujemy ją listkami mięty i płatkami róży, które nadadzą jej niesamowity zapach (są one również jadalne!).
owocowe pyszności :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi, ale nigdy nie robiłam ich samodzielnie. Chyba w końcu się zdecyduję na lepienie ;)
OdpowiedzUsuńtruskawkowe pierozki... pycha:)
OdpowiedzUsuńO, uwielbiam...tylko zawsze stawiam na babcię bo ja nie mam cierpliwości do pierogów...w połowei lepienia mam ochotę to wszystko wywalić za okno;p...
OdpowiedzUsuńowocowe szaleństwo!
OdpowiedzUsuń