Przejdź do głównej zawartości

So sweet... strawberry!!

Pierogi truskawkowo-miętowe z lodami i z bitą śmietaną


Przepis bardzo prosty. Mój własny pomysł na wykorzystanie truskawek, a do tego dość efektowny. Truskawki plus mięta to połączenie jedyne w swoim rodzaju. Może przesadziłam z dodatkami (lody, bita śmietana, płatki róży), ale na takie połączenie akurat miałam ochotę. Wszystko pachnie i smakuje... przesłodko!



Ciasto:


2 szklanki mąki,
1/2 szklanki wrzątku,
szczypta soli,
łyżka oliwy z oliwek.

Nadzienie:


szklanka truskawek pokrojonych niezbyt drobno,
spora garść świeżych liści mięty,
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (lub po prostu laska wanilii),
cukier.
dodatkowo:
lody waniliowe, 
śmietana 30%,
cukier.


Z mąki, wrzątku i oliwy zagnieć elastyczne ciasto na pierogi.
Miętę posiekaj dość drobno, wymieszaj z truskawkami cukrem i wanilią. Nadzienie gotowe.
Teraz rozwałkuj cienko ciasto i wykrawaj z niego krążki.Na każdym krążku układaj porcję truskawkowego nadzienia i dokładnie zaklej pierożki. Pierogi należy gotować około 5-6 minut od wypłynięcia. 
Jeszcze ciepłe podawaj z lodami i bitą śmietaną. Zimne pierogi można również podrumienić na maśle. Potrawa będzie bardziej atrakcyjna jeśli udekorujemy ją listkami mięty i płatkami róży, które nadadzą jej niesamowity zapach (są one również jadalne!).

Komentarze

  1. Uwielbiam pierogi, ale nigdy nie robiłam ich samodzielnie. Chyba w końcu się zdecyduję na lepienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. truskawkowe pierozki... pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, uwielbiam...tylko zawsze stawiam na babcię bo ja nie mam cierpliwości do pierogów...w połowei lepienia mam ochotę to wszystko wywalić za okno;p...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...