wtorek, 7 czerwca 2011

So sweet... strawberry!!

Pierogi truskawkowo-miętowe z lodami i z bitą śmietaną


Przepis bardzo prosty. Mój własny pomysł na wykorzystanie truskawek, a do tego dość efektowny. Truskawki plus mięta to połączenie jedyne w swoim rodzaju. Może przesadziłam z dodatkami (lody, bita śmietana, płatki róży), ale na takie połączenie akurat miałam ochotę. Wszystko pachnie i smakuje... przesłodko!



Ciasto:


2 szklanki mąki,
1/2 szklanki wrzątku,
szczypta soli,
łyżka oliwy z oliwek.

Nadzienie:


szklanka truskawek pokrojonych niezbyt drobno,
spora garść świeżych liści mięty,
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (lub po prostu laska wanilii),
cukier.
dodatkowo:
lody waniliowe, 
śmietana 30%,
cukier.


Z mąki, wrzątku i oliwy zagnieć elastyczne ciasto na pierogi.
Miętę posiekaj dość drobno, wymieszaj z truskawkami cukrem i wanilią. Nadzienie gotowe.
Teraz rozwałkuj cienko ciasto i wykrawaj z niego krążki.Na każdym krążku układaj porcję truskawkowego nadzienia i dokładnie zaklej pierożki. Pierogi należy gotować około 5-6 minut od wypłynięcia. 
Jeszcze ciepłe podawaj z lodami i bitą śmietaną. Zimne pierogi można również podrumienić na maśle. Potrawa będzie bardziej atrakcyjna jeśli udekorujemy ją listkami mięty i płatkami róży, które nadadzą jej niesamowity zapach (są one również jadalne!).

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam pierogi, ale nigdy nie robiłam ich samodzielnie. Chyba w końcu się zdecyduję na lepienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. truskawkowe pierozki... pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, uwielbiam...tylko zawsze stawiam na babcię bo ja nie mam cierpliwości do pierogów...w połowei lepienia mam ochotę to wszystko wywalić za okno;p...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...