Przejdź do głównej zawartości

Szparagowe inspiracje...

Dwukolorowa zupa szparagowa


Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia", jego autorem jest Adam Chrząstowski. Trochę miałam przy tym pracy, ale naprawdę było warto! Moja modyfikacja to cebulka zamiast szalotki. Główki szparagów do dekoracji lekko zblanszowałam. Sezon szparagowy dobiega końca, dlatego trzeba z niego korzystać jeszcze chociaż przez kilka dni...




Składniki:


po 200 g białych i zielonych szparagów,
600 ml wody,
liść laurowy,
sól,
1 łyżka cukru,
1/2 cytryny,
2 czerstwe kajzerki,
1 kostka masła (100g),
2 cebula,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
4 łyżki serka mascarpone.


Szparagi należy obrać, a obierki zachować. Obierki białe i obierki zielone ugotuj w dwóch oddzielnych garnuszkach. Do wywaru z białych obierek dodajemy szczyptę soli, połowę cukru i sok z cytryny oraz liść laurowy. Do wywaru zielonych: liść laurowy, resztę cukru oraz sól. Wywary studzimy z obierkami, a następnie odcedzamy i namaczamy w każdym po jednej kajzerce. Na dwóch oddzielnych patelniach szklimy po 1/2 cebuli, a na tym lekko obsmażamy pokrojone na kawałki szparagi (odłóż kilka główek do dekoracji). 
Do zielonego wywaru dodaj zielone podsmażone szparagi, a do białego - białe. Gotujemy krótko, aż szparagi będą satysfakcjonująco miękkie. Teraz należy zmiksować blenderem każdy z kremów i dodatkowo najlepiej przetrzeć przez sito (pozbędziemy się ewentualnych włókien). Każdą z zup doprawiamy jeszcze szczyptą gałki muszkatołowej oraz 2 łyżkami serka mascarpone.
Jeśli zastosowaliśmy odpowiednie proporcje składników zupy będą miały podobną konsystencję i dobrze będą się prezentowały na talerzu. Teraz wszystko zależy od pomysłowości.


Uwagi:

  • Białe szparagi należy obierać do 2/3 wysokości, zielone tylko z łykowatej skóry u podstawy.
  • sok z cytryny dodajemy tylko do szparagów białych (aby kolor się utrwalił). Nie dodawaj go do szparagów zielonych gdyż kwaśne środowisko może zniszczyć zielony barwnik!
  • jak zrobić na zupie zielone "słoneczko": najpierw wlałam do miseczki porcję białej zupy, a następnie na sam środek taką samą porcję zielonej. Za pomocą końcówki noża zrobiłam promienie "słoneczka". W środku - łuski szparaga zielonego.

Komentarze

  1. najfajniejszy jest ten wzorek na pierwszej miseczce zupy!

    OdpowiedzUsuń
  2. zupa przepięknie udekorowana!!! jestem pod wrażeniem wzorku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa na pierwszym zdjęciu wygląda super! Głowię się nad tym, jak została nalana do miseczki.

    OdpowiedzUsuń
  4. No właśnie - mój błąd... zaraz dopisuję jak nałam zupę. Otóż najpierw wlałam do miseczki białą zupę, a następnie na sam środek nalałam zieloną. Za pomocą końcówki noża zrobiłam promienie "słoneczka". Dekoracja z łusek szparaga zielonego.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie! Tak się domyślałam właśnie, że najpierw z brzegu trzeba nalać jedną zupę, a następnie z drugiej strony drugą - muszę spróbować takiej zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo kusząco i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetna i te kolory rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam zupę ze szparagów, ale takiej ślicznej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Emmo - rzeczywiście po tych "upiększających" zabiegach szkoda nam było tę zupę wymieszać i zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. przecudnie podane!
    mmm... dla każdego, coś dobrego!

    OdpowiedzUsuń
  11. śliczna zupa :) bardzo lubie szparagi a w zupie ich jeszcze nie jałam, wiec z chęcią bym spróbowała, nie wiem tylko czemu u mnie w sklepach tak ciężko dostać zielone szparagi...

    OdpowiedzUsuń
  12. Kasiu - a gdzie mieszkasz? ja kupiłam szparagi na bazarku i był dość duży wybór, w rozsądnych cenach - mogłam być wybredna ;) Tylko, że ja mieszkam w Warszawie... i tu raczej nie ma z tym problemu.

    OdpowiedzUsuń
  13. Cos fantastycznego! Naprawde swietny pomysl z ta dwukolorowa zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. podoba mi się ta "rozgwiazda" :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.