Przejdź do głównej zawartości

Deser stawiający na nogi

Klasyczne tiramisu


Tiramisu to deser, który stawia na nogi (stąd też jego nazwa, w tłumaczeniu z włoskiego tirarsi sù oznacza ocknij się, przebudź się, a tirami sù poderwij mnie). Ze względu na wysoką zawartość kofeiny nadaje się bardziej na drugie śniadanie niż na podwieczorek. Deser najlepiej podawać mocno schłodzony. Tiramisu nie przygotowywałam jednak sama, dzielnie towarzyszyła mi Klaudyna, której za pomoc bardzo dziękuję! Korzystałyśmy z kilku przepisów i w rezultacie stworzyłyśmy własny.


Składniki:


4 żółtka, 
200 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej), 
250 g serka mascarpone, 
250 ml mocnej kawy, 
100 ml mocnego alkoholu (powinien być likier amaretto, my użyłyśmy wódki o smaku żurawinowym), 
200 g podłużnych biszkoptów, 
4 łyżki cukru (najlepiej puder, albo bardzo drobny), 
ciemne kakao (do posypania na wierzchu).

Tiramisu po godzinie w zamrażalniku

Przygotuj napar z kawy, dodaj do niego alkohol.
Żółtka utrzyj na gładki i gęsty kogel-mogel w kąpieli wodnej.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubij w dobrze schłodzonej misce na sztywno!
Serek mascarpone połącz z żółtkami, za pomocą miksera, a następnie dodaj śmietankę, mieszając już tylko łyżką. Nasz krem wyszedł dość rzadki, ale puszysty.


Teraz przygotuj naczynie i ułóż na nim pierwszą warstwę biszkoptów nasączonych w mieszaninie kawy i alkoholu (aby biszkopt się nasączył wystarczą 2 sekundy!). Na pierwszą warstwę wyłóż połowę kremu, na tym połóż następną warstwę herbatników i znowu krem. Wierzch deseru posyp kakao. Teraz należy deser schłodzić. Jeśli potrzymamy go dłużej w zamrażalniku otrzymamy... pyszne lody (przed podaniem należy je trochę rozmrozić):)

Komentarze

  1. Bardzo lubię ten deser, choć sama go jeszcze nie robiłam...czas to zmieć;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ja lubię takie desery... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, blog dla mnie! też jestem wegetarianką ;)
    bardzo fajny przepis, może wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...