Klasyczne tiramisu
Składniki:
4 żółtka,
200 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej),
250 g serka mascarpone,
250 ml mocnej kawy,
100 ml mocnego alkoholu (powinien być likier amaretto, my użyłyśmy wódki o smaku żurawinowym),
200 g podłużnych biszkoptów,
4 łyżki cukru (najlepiej puder, albo bardzo drobny),
ciemne kakao (do posypania na wierzchu).
200 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej),
250 g serka mascarpone,
250 ml mocnej kawy,
100 ml mocnego alkoholu (powinien być likier amaretto, my użyłyśmy wódki o smaku żurawinowym),
200 g podłużnych biszkoptów,
4 łyżki cukru (najlepiej puder, albo bardzo drobny),
ciemne kakao (do posypania na wierzchu).
Tiramisu po godzinie w zamrażalniku |
Przygotuj napar z kawy, dodaj do niego alkohol.
Żółtka utrzyj na gładki i gęsty kogel-mogel w kąpieli wodnej.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubij w dobrze schłodzonej misce na sztywno!
Serek mascarpone połącz z żółtkami, za pomocą miksera, a następnie dodaj śmietankę, mieszając już tylko łyżką. Nasz krem wyszedł dość rzadki, ale puszysty.
Teraz przygotuj naczynie i ułóż na nim pierwszą warstwę biszkoptów nasączonych w mieszaninie kawy i alkoholu (aby biszkopt się nasączył wystarczą 2 sekundy!). Na pierwszą warstwę wyłóż połowę kremu, na tym połóż następną warstwę herbatników i znowu krem. Wierzch deseru posyp kakao. Teraz należy deser schłodzić. Jeśli potrzymamy go dłużej w zamrażalniku otrzymamy... pyszne lody (przed podaniem należy je trochę rozmrozić):)
Bardzo lubię ten deser, choć sama go jeszcze nie robiłam...czas to zmieć;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjak ja lubię takie desery... :)
OdpowiedzUsuńO, blog dla mnie! też jestem wegetarianką ;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis, może wypróbuję