Szyszki z ryżu preparowanego
Wam też kojarzą się z dzieciństwem? Oj byłam łasa na takie przysmaki... i w końcu udało mi się kupić ryż zrobić je samodzielnie.
500g masy kajmakowej,
100 g ryżu preparowanego,
100 g masła,
wiórki kokosowe.
W rondelku rozgrzej masę kajmakową i połącz ją z masłem.
Przygotuj 2 miski, do każdej wsyp po połowie ryżu. Ryż połączyłam z masą kajmakową, a do jednej miski wsypałam też wiórki kokosowe. Teraz należy formować kuleczki/szyszki, układać je na pergaminie i poczekać aż zastygną. Szyszki mogą być dowolnej wielkości
Moje szyszki są z masą kajmakową, ale również można je zrobić roztapiając w rondelku krówki i łącząc je z masłem (ta sama gramatura). Z krówkami szyszki powinny się lepiej lepić.
I love it:))) co za wspomnienia...to była chyba pierwsza rzecz którą zrobiłam w kuchni:)
OdpowiedzUsuńO tak, te szyszki to smaki z dziecinstwa, sa pyyycha:-)
OdpowiedzUsuńNie jadłam ich całe wieki! Ja takie szyszki pamiętam z masą czekoladową. Co za wspomnienia.
OdpowiedzUsuńqualietta - wystarczy do masy kajmakowej dodać łyżkę ciemnego kakao i będą szyszki czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam! choć nigdy w życiu nie robiłam! czas to zmienić:)
OdpowiedzUsuńTeż ich już dawno nie jadłam... chyba warto je ponownie zrobić :)
OdpowiedzUsuńOch uwielbiam wprost, mnie też kojarzą się z dzieciństwem, kiedy robiło się coś z niczego. Występują często u mnie na deser, raz nawet na blogu ;-)
OdpowiedzUsuńJa robiłam szyszki z ryżu ale czekoladowe, z orzechami. Fajnie się je robi i są smaczne.
OdpowiedzUsuńTwoje szyszki kojarzą mi się z wyjściami na spacery z rodzicami: do ZOO, do Łazienek, Do Parku Saskiego, na Stare Miasto... Ciepły, słoneczny Dzień Dziecka...
Ah, to były czasy... ;)
Pozdrawiam, Cottie
Pewnie, ze sie kojarza! Uwielbialam szyszki, teraz tez z checia bym taka schrupala :)
OdpowiedzUsuńWygladają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńAż chce się srobić i zjeść,stąd pytanie gdzie można kupić masę kajmakową?
Masę kajmakową (inna nazwa to masa krówkowa) można kupić niemal w każdym sklepie. Sprzedawana jest w puszkach. Można też kupić mleko skondensowane w puszce i samemu ugotować masę kajmakową, ale to zajmuje dużo czasu. Innym rozwiązaniem jest roztopienie cukierków "krówki" ;)
OdpowiedzUsuńPyszne! Do swoich szyszek dodałam jeszcze odrobinę rumu - trudno oderwać się od podjadania z garnuszka ;) Dla mnie prościej było wrzucić ryż do rondelka z kajmakiem, bo miałam wrażenie, że dzięki temu kajmak nie wychładza się przy przelewaniu i łatwiej go wymieszać z ryżem.
OdpowiedzUsuńDziękuję za cudny [i do tego szybki!] przepis :)
cieszę się, że moje przepisy się sprawdzają :)
Usuńpozdrawiam