Przejdź do głównej zawartości

Smaki dzieństwa #2: ryżowe szyszki

Szyszki z ryżu preparowanego


Wam też kojarzą się z dzieciństwem? Oj byłam łasa na takie przysmaki... i w końcu udało mi się kupić ryż zrobić je samodzielnie.

  



Składniki:


500g masy kajmakowej,
100 g ryżu preparowanego,
100 g masła,
wiórki kokosowe.

W rondelku rozgrzej masę kajmakową i połącz ją z masłem.
Przygotuj 2 miski, do każdej wsyp po połowie ryżu. Ryż połączyłam z masą kajmakową, a do jednej miski wsypałam też wiórki kokosowe. Teraz należy formować kuleczki/szyszki, układać je na pergaminie i poczekać aż zastygną. Szyszki mogą być dowolnej wielkości
Moje szyszki są z masą kajmakową, ale również można je zrobić roztapiając w rondelku krówki i łącząc je z masłem (ta sama gramatura). Z krówkami szyszki powinny się lepiej lepić.

Komentarze

  1. I love it:))) co za wspomnienia...to była chyba pierwsza rzecz którą zrobiłam w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, te szyszki to smaki z dziecinstwa, sa pyyycha:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam ich całe wieki! Ja takie szyszki pamiętam z masą czekoladową. Co za wspomnienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. qualietta - wystarczy do masy kajmakowej dodać łyżkę ciemnego kakao i będą szyszki czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm uwielbiam! choć nigdy w życiu nie robiłam! czas to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też ich już dawno nie jadłam... chyba warto je ponownie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Och uwielbiam wprost, mnie też kojarzą się z dzieciństwem, kiedy robiło się coś z niczego. Występują często u mnie na deser, raz nawet na blogu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja robiłam szyszki z ryżu ale czekoladowe, z orzechami. Fajnie się je robi i są smaczne.

    Twoje szyszki kojarzą mi się z wyjściami na spacery z rodzicami: do ZOO, do Łazienek, Do Parku Saskiego, na Stare Miasto... Ciepły, słoneczny Dzień Dziecka...

    Ah, to były czasy... ;)

    Pozdrawiam, Cottie

    OdpowiedzUsuń
  9. Pewnie, ze sie kojarza! Uwielbialam szyszki, teraz tez z checia bym taka schrupala :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygladają bardzo apetycznie:)
    Aż chce się srobić i zjeść,stąd pytanie gdzie można kupić masę kajmakową?

    OdpowiedzUsuń
  11. Masę kajmakową (inna nazwa to masa krówkowa) można kupić niemal w każdym sklepie. Sprzedawana jest w puszkach. Można też kupić mleko skondensowane w puszce i samemu ugotować masę kajmakową, ale to zajmuje dużo czasu. Innym rozwiązaniem jest roztopienie cukierków "krówki" ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne! Do swoich szyszek dodałam jeszcze odrobinę rumu - trudno oderwać się od podjadania z garnuszka ;) Dla mnie prościej było wrzucić ryż do rondelka z kajmakiem, bo miałam wrażenie, że dzięki temu kajmak nie wychładza się przy przelewaniu i łatwiej go wymieszać z ryżem.
    Dziękuję za cudny [i do tego szybki!] przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że moje przepisy się sprawdzają :)
      pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...