Przejdź do głównej zawartości

Zupa w kolorze... zachodzacego słońca

Zupa ze słodkiego ziemniaka i marchewki


Zupa jak dla bobasa. Rzeczywiście w tej wersji jest bardzo lekka i dietetyczna (może bez dodatku śmietany), a do tego pełna karotenu dzięki, któremu będziemy mieć piękną opaleniznę...



Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 duży słodki ziemniak,
  • czosnek,
  • zioła (pasuje majeranek, rozmaryn lub mieszanka ziół prowansalskich),
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • kwaśna śmietana 18 %,
  • sok z 1/2 cytryny.

Marchewkę oraz słodkiego ziemniaka obierz i pokrój na kawałki. Zalej zimną wodą, wrzuć 2 liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj, aż warzywa zmiękną, czyli 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaj wyciśnięty czosnek (lub posiekany). Teraz odstaw do ostygnięcia. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem, jeśli będzie za gęsta możesz również dodać do niej jeszcze trochę wody. Dopraw ziołami (rozmaryn, tymianek, cząber) najlepiej świeżymi, dodaj sól, pieprz i oliwę z oliwek oraz szczyptę gałki muszkatołowej oraz sok z cytryny. Słodki smak zupy najlepiej przełamać podając ją z łyżką kwaśnej smietany. Naprawdę smaczna... polecam! Smaczna i zdrowa.

Komentarze

  1. Fajna zupa. Chętnie bym się na taką skusiła - uwielbiam słodkie ziemniaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. oj zjadłoby się taką zupkę wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny ma kolor i z pewnością jest pyszna. ja bobasem już nie jestem, a bardzo lubię takie zupki-kremy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kremowa zupa to pyszna sprawa! Nie wiem czemu od dawna jej nie jadlam...! Muszę do niej szybko wrócić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. strasznie podoba mi się to zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.