Przejdź do głównej zawartości

MARCEPAN Z ZIEMNIAKÓW

Przepis znalazłam tu. Od razu podkreślam, że należy trzymać się przepisu, przynajmniej tak mi się wydaje. Ja nie do końca zachowałam proporcje i moje "marcepany" wyszły bardziej miękkie niż powinny. Ale i tak było smacznie. Część "marcepanowych" pralinek obtoczyłam w kakao, a część w wiórkach kokosowych.




Składniki:


  • 0,5 kg ugotowanych  ziemniaków,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 75 g masła,
  • 2 -3 opakowania aromatu migdałowego ( ja dodałam 1),
  • ok. 250 g kaszki manny błyskawicznej ( lub więcej),
  • kakao i wiórki kokosowe do posypania pralinek.



W rondelku rozpuść masło z cukrem. Podgrzej.
Do masła dodaj przeciśnięte przez praskę lub zmielone w maszynce ziemniaki.
Stale mieszając dodawaj stopniowo kaszkę mannę oraz aromat migdałowy.




Dodatkowo do takiego "marcepanu" można dodać trochę zmielonych migdałów, alkohol (najlepiej likier amaretto).
Odstaw masę do wystygnięcia. Kiedy stężeje formuj z niej niewielkie kulki i obtaczaj je w kakao oraz w wiórkach kokosowych. Pralinki należy przechowywać w lodówce. 
Deser naprawdę efektowny i oryginalny!

Komentarze

  1. Przepis wart naśladowania, ostatnio przepadam za wariacjami z ziemniakiem w roli głównej. Skusze się i na ten przepis:))

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam, dodałam jeszcze masy marcepanowej

    OdpowiedzUsuń
  3. aj...lubię..lubię taki "marcepanki":)

    OdpowiedzUsuń
  4. widziałam już jedną z wersji wcześniej :) zawsze bawiły mnie marcepanowe "ziemniaczki" ale to jest dopiero fajne :) ziemniaki udające marcepanowe "ziemniaczki " czad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow, świetne są! muszę je koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  6. my to nazywamy 'kartofelki' - moja mama je uwielbia, w życiu bym nie powiedziała że z ziemniaków są hahaha teraz wiem skąd ta nazwa

    OdpowiedzUsuń
  7. Miałam kiedyś przepis ,lata temu mi zaginął, nie myślałam że znajdę go w internecie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.