Przejdź do głównej zawartości

Mazurskie spacery i ciasto z jabłkami

Jogurtowe ciasto z jabłkami


Kosztela to stara odmiana jabłoni. Ma ona niezwykle słodki smak. To nie prawda, że nie nadaje się do ciast. Jest idealna w cieście, zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za kwaskowatymi wypiekami. Na tę jabłoń natknęłam się spacerując po lesie, prawdopodobnie w tym miejscu, w którym nazbierałam tych cudownych owoców przed laty było siedlisko, zważywszy na to, że w okolicy znajdują się również drzewka wiśni, chmiel i inne jabłonie. Śladów zabudowań oczywiście brak, ale drzewa owocowe wyglądają na leciwe, więc pewnie dom, który się tam kiedyś mógł znajdować od dawna nie istnieje. Polecam spacery po Mazurskich łąkach, lasach w poszukiwaniu nie tylko grzybów...

Kosztela - jedna z najstarszych polskich odmian jabłoni



Przepis na ciasto pochodzi z bloga Cukrowa Wróżka czaruje. Zmodyfikowany nieco przeze mnie:


2 szklanki mąki,
2 jaja,
2/3 szklanki oleju,
1 szklanka cukru (lepiej mniej, bo ciasto okazało się trochę zbyt słodkie),
szklanka jogurtu naturalnego,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody,
2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią,
1/2 łyżeczki soli,
słodkie jabłka np. kosztela,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
2 łyżki masła.


Jajka zmiksować z cukrem i cukrem pudrem, aż uzyskana zostanie puszysta konsystencja. Do jajek dodaj olej i ponownie miksuj.
W osobnej misce należy wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Do masy jajecznej najpierw wsyp 1/2 mąki, potem 1/2 jogurtu, 1/2 mąki i 1/2 jogurtu, za każdym razem mieszając mikserem. Ciasto wylałam na blaszkę o wymiarach: 27x35 cm. Na wierzchu ułożyłam jabłka obtoczone w rozpuszczonym masełku i mące kukurydzianej, lekko powciskałam.


Ciasto należy piec przez 30-35 minut w temperaturze 180 st. C.
Wyszło naprawdę dobre: słodkie i przyjemnie wilgotne w środku. Jakby tej słodyczy było za mało posypałam ciasto cukrem pudrem.

Komentarze

  1. znam te jabłka i podzielam twoje zdanie-szczególnie do słodkich wypieków pasują wybornie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka,najlepsze są takie ciasta ze starymi odmianami swojskich jabłuszek;)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne ciasto i cudne spacery.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.