Zupa intensywnie pomidorowa
Przepyszna zupa, którą można zjeść zarówno na ciepło jak i na zimno z pieczywem, bądź z drobnym makaronem. Można ją zrobić miksując świeże pomidory, albo pomidory z puszki. Ma bardzo skoncentrowany smak. Powinna być lekko pikantna.
Składniki:
1 puszka pomidorów bądź 4 duże świeże,
kawałek cukinii,
1/2 papryki,
1 por,
3 ząbki czosnku,
wywar warzywny,
2 ugotowane marchewki,
słodka papryka w proszku,
ostra papryka w proszku,
2 łyżeczki cukru,
sól,
2 łyżki octu winnego,
oliwa z oliwek,
rozmaryn lub bazylia (co kto woli).
W naczyniu rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej posiekany drobno por, a następnie dodajemy rozgnieciony czosnek.
Za pomocą blendera miksujemy ze sobą pomidory, cukinię oraz paprykę na gładki krem. Pomidorowy krem dodajemy na patelnię i odparowujemy, aż uzyska intensywnie czerwony kolor i zgęstnieje. Można doprawić słodką sproszkowaną papryką, odrobiną chili, czosnkiem niedźwiedzim lub innymi ulubionymi przyprawami. Kiedy pomidory uzyskają konsystencję gęstego pomidorowego sosu, wlewamy bulion warzywny (mniej więcej litr), mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę.Ugotowaną marchewkę kroimy na pół talarki, dodajemy do zupy. Dodajemy jeszcze drobno posiekany rozmaryn bądź porwaną na kawałki bazylię. doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem winnym.
W osobnym garnku gotujemy drobny makaron (w moim przypadku "małe kolanka", lumachine) oczywiście al dente. Można troszkę wody z gotującego się makaronu dodać do zupy, aby lekko ją zagęścić.
Potrawę podajemy z makaronem lub bez na ciepło lub na zimno.
ja uwielbiam pomidorową z ryżem :-)
OdpowiedzUsuńPomidorowej już dawno nie jadłam, pora żeby i ją ugotować!:)
OdpowiedzUsuńOh la,la jak mawiają Francuzi. Trzeba wypróbować:-)))
OdpowiedzUsuńzgadzam się, że pomidorowa najlepsza pikantna :)
OdpowiedzUsuń