Przejdź do głównej zawartości

Pomidorowo mi!

Zupa intensywnie pomidorowa


Przepyszna zupa, którą można zjeść zarówno na ciepło jak i na zimno z pieczywem, bądź z drobnym makaronem. Można ją zrobić miksując świeże pomidory, albo pomidory z puszki. Ma bardzo skoncentrowany smak. Powinna być lekko pikantna.




Składniki:


1 puszka pomidorów bądź 4 duże świeże,
kawałek cukinii,
1/2 papryki,
1 por,
3 ząbki czosnku,
wywar warzywny,
2 ugotowane marchewki,
słodka papryka w proszku,
ostra papryka w proszku,
2 łyżeczki cukru,
sól,
2 łyżki octu winnego,
oliwa z oliwek,
rozmaryn lub bazylia (co kto woli).


W naczyniu rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej posiekany drobno por, a następnie dodajemy rozgnieciony czosnek.
Za pomocą blendera miksujemy ze sobą pomidory, cukinię oraz paprykę na gładki krem. Pomidorowy krem dodajemy na patelnię i odparowujemy, aż uzyska intensywnie czerwony kolor i zgęstnieje. Można doprawić słodką sproszkowaną papryką, odrobiną chili, czosnkiem niedźwiedzim lub innymi ulubionymi przyprawami. Kiedy pomidory uzyskają konsystencję gęstego pomidorowego sosu, wlewamy bulion warzywny (mniej więcej litr), mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę.Ugotowaną marchewkę kroimy na pół talarki, dodajemy do zupy. Dodajemy jeszcze drobno posiekany rozmaryn bądź porwaną na kawałki bazylię. doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem winnym.


W osobnym garnku gotujemy drobny makaron (w moim przypadku "małe kolanka", lumachine) oczywiście al dente. Można troszkę wody z gotującego się makaronu dodać do zupy, aby lekko ją zagęścić.
Potrawę podajemy z makaronem lub bez na ciepło lub na zimno.

Komentarze

  1. ja uwielbiam pomidorową z ryżem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidorowej już dawno nie jadłam, pora żeby i ją ugotować!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh la,la jak mawiają Francuzi. Trzeba wypróbować:-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. zgadzam się, że pomidorowa najlepsza pikantna :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.