Grecka sałatka
Jedna z bardziej popularnych sałatek. Oto mój, bardzo prosty przepis na nią. Często dodaję do sałatki cukinię zamiast ogórka. Młoda cukinia jedzona na surowo ma delikatny orzechowy smak.
oliwki czarne,
pomidory,
jedna młoda cukinia,
mała cebula,
sałata (niekoniecznie lodowa, u mnie: karbowana, lollo bianco).
Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu winnego,
kilka listków bazylii,
sól,
pieprz,
odrobina cukru lub miodu.
Warzywa kroimy na duże kawałki. Fetę trzeba pokroić w kostkę lub rozkruszyć. Wszystko polać sosem przygotowanym z oliwy i octu, z posiekaną bazylią.
Danie proste, niewyrafinowane, ale właśnie na takie mam dziś ochotę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz