Przejdź do głównej zawartości

Domowe przetwory #3: czas na chutney

Aromatyczny chutney z kabaczkiem i jabłkiem


Dodałam do niego dużo ostrej przyprawy cayenne (lepsza byłaby świeża papryczka chili, ale niestety nie udało mi się jej kupić), więc w mojej wersji jest wyjątkowo pikantny. Czarnuszka i kumin nadają mu niepowtarzalny aromat. Chutney pasuje do dań z ryżem. Proponuję podać go na przykład ze smażonym marynowanym tofu, ale tak naprawdę można puścić wodze fantazji...




Składniki:


1 spory kabaczek,
3 szklanki jabłek (obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę),
1 duża cebula,
1 ząbek czosnku,
czerwona papryka,
1 szklanka rodzynek,
250 g cukru trzcinowego,
125 ml octu winnego z białego wina,
125 ml białego wina,
ziarna czarnuszki i kuminu,
1 łyżeczka pieprzy cayenne,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka startego świeżego imbiru.

Wszystkie warzywa i owoce (umyte, oczyszczone i pokrojone w kostkę) wrzucić do jednego dużego garnka. Wlać ocet. Wstrzymać się na chwilę z rodzynkami, należy je namoczyć w winie (troszkę wcześniej) i wlać razem z winem do  garnka po mniej więcej 15 minutach gotowania.  Wszystko gotować razem około 45 minut do godziny. Po tym czasie dodać cukier, sól oraz przyprawy (czarnuszkę i kumin podprażyć na suchej patelni, a następnie zmiażdżyć w moździerzu). Gotować przez następne kilkanaście, kilkadziesiąt minut, aż sos zgęstnieje. 
Ponieważ chutney z kabaczka i jabłek wychodzi wyjątkowo gęsty trzeba uważać, żeby się nie przypalił.
Przepis, składniki - wszystko podaję "na oko". Zwłaszcza jeśli chodzi o przyprawy, dodajemy je według własnego uznania. Gotując mój chutney cały czas coś dosypywałam, doprawiałam, więc nie mogę podać idealnych proporcji, ale te, które tu przedstawiłam powinny być OK.
Niebawem możecie spodziewać się przepisu na Chutney pomidorowy.

Komentarze

  1. chętnie bym puściła wodze fantazji z takim pysznym słoiczkiem.. :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.