Przejdź do głównej zawartości

Halo hallo... Halloween

Kruche paluszki na Halloween


Strasznie chciałam zrobić te halloweenowe paluszki. Prawdę mówiąc przed upieczeniem, bardziej przypominały prawdziwe palce... Trochę drastycznie to wygląda, ale mogę zapewnić wszystkich, że ciasteczka są w stu procentach wegetariańskie!



Składniki:


200 g margaryny,
400 g mąki pszennej,
1 jajko,
1 łyżka cukru waniliowego,
kropla aromatu arakowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
dżem i migdały do dekoracji,
kakao.




Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na pół. Do jednej polowy dodać 2 łyżeczki kakao. Obie porcje ciasta uformować w kule i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie formować ciastka w kształcie prawdziwych palców (mogą być nieco chudsze, bo podczas pieczenia urosną), w miejsce paznokcia wkładać płatek migdałowy. Należy je piec 15-20 minut w temperaturze 180 st. C, uważając, żeby paznokcie się zbytnio nie spaliły ;)
Ciastka oblać czerwonym dżemem, przypominającym krew (np. malinowy).



Do zrobienia paznokci, zamiast płatków migdałowych można użyć całe migdały lub pestki dyni. 




Mini lampion z mini dyni

Komentarze

  1. A jak długo się piekły te "przerażacze"?

    OdpowiedzUsuń
  2. Sorry, zapomniałam dopisać - 15 do 20 minut.
    Już poprawiłam swój błąd ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. no i u mnie te wstręciuchy, Twoje kakaowe czadzior

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam kakaowe, wyszły fantastyczne. Odtąd na pytanie "A co ty właściwie jesz?" będę odpowiadać "Ludzi" :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.