Przejdź do głównej zawartości

Jesienna pizza

Pizza z jabłkami i gruszkami


Od dawna miałam ochotę na takie niecodzienne połączenie - pizzę z owocami. Wyszła bardzo dobra. Zarówno jabłka jak i gruszki pochodzą z dziko rosnących drzewek owocowych. Były tak kwaśne i cierpkie, że niemalże niemożliwe do zjedzenia na surowo, ale w pizzy jak najbardziej zdały egzamin.



Składniki:


kilka kwaśnych jabłek,
gruszka (najlepiej twarda),
ser żółty,
pomidory,
mała cebula,
czosnek,
sól,
cukier,
pieprz,
świeże oregano.


Przepis na ciasto do pizzy możesz znaleźć na przykład tu. Sam spód należy rozwałkować bardzo cienko i podpiec w piekarniku przez około 10 minut.


W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż cebulkę, czosnek, dodaj pomidory, gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje, dopraw odrobiną cukru, solą i pieprzem. Ponieważ moje gruszki były bardzo twarde, wrzuciłam je pokrojone na plasterki do sosu pod koniec gotowania, żeby jeszcze bardziej zmiękły. Jeśli jednak twoje gruszki są dość miękkie nie musisz tego robić.


Podpieczony spód posmaruj sosem pomidorowym ułóż gruszki i jabłka pokrojone w plasterki, posyp posiekanym oregano i startym żółtym serem.
Piecz do momentu aż ser się roztopi, a ciasto zarumieni.

Komentarze

  1. robiłam kiedyś takie deserowe, z owocami, ale nie dawałam sera, tylko sos czekoladowy :P

    OdpowiedzUsuń
  2. @monami: moja pizza raczej do deserowych nie należy, no i do pizzy na słodko w ogóle nie jestem przekonana. Niektóre owoce dobrze zdają egzamin w wytrawnych potrawach. Zwłaszcza kwaśne i cierpkie jak moje jabłka i gruszki. Wczoraj zrobiłam też pizzę z cukinią z dodatkiem jabłka i też była pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. WOW! Pizza z jabłkami i gruszkami dla mnie to nowość! Ale nowość warto wypróbowania. Więc przepis zapisuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie pizza musi mieć mięso ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. na szczęście podstawowym składnikiem pizzy jest sos pomidorowy, a nie mięso :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.