Przejdź do głównej zawartości

Bardzo smaczny deser chociaż... przypalony

Klasyczny crème brûlée

Crème brûlée to jeden z popularniejszych francuskich deserów. Jest niezwykle prosty, a jednocześnie bardzo wykwintny. Potrzebne są nam tylko żółtka, cukier, śmietanka... no i oczywiście ziarenka świeżej wanilii. Podaje się go schłodzony, a przed samym podaniem karmelizuje się warstwę cukru na wierzchu deseru.


Składniki na około 6 foremek o średnicy 10 cm:

500 ml śmietanki 30%,
6 żółtek,
1/3 szklanki białego cukru,
laska wanilii,
cukier do karmelizowania (może być zarówno biały jak i brązowy).

W garnuszku podgrzej śmietankę z cukrem i ziarenkami wanilii. Podgrzewaj, aż zacznie bulgotać. Wtedy odstaw i trochę ostudź. W osobnym naczyniu zmiksuj jajka, ale nie do białości, tak aby nie wtłoczyć zbyt dużej ilości powietrza.


Do jajek stopniowo dodawaj ostudzoną śmietankę z wanilią. Mieszaj niezbyt energicznie! Potem uderz miską o blat stołu. Przelej masę przez sito i napełnij nią foremki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100 st. C na około 50 minut. Masa powinna się ładnie ściąć.
Ostudź deser w pokojowej temperaturze, przykryj go folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 4 godziny. Teraz tylko posyp deser cukrem i za pomocą specjalnego palnika skarmelizuj. Podawaj od razu kiedy jeszcze karmelowa skorupka jest ciepła.


Nie zapomnijcie o głosowaniu na mnie w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.