Klasyczny crème brûlée
Crème brûlée to jeden z popularniejszych francuskich deserów. Jest niezwykle prosty, a jednocześnie bardzo wykwintny. Potrzebne są nam tylko żółtka, cukier, śmietanka... no i oczywiście ziarenka świeżej wanilii. Podaje się go schłodzony, a przed samym podaniem karmelizuje się warstwę cukru na wierzchu deseru.
Składniki na około 6 foremek o średnicy 10 cm:
500 ml śmietanki 30%,
6 żółtek,
1/3 szklanki białego cukru,
laska wanilii,
cukier do karmelizowania (może być zarówno biały jak i brązowy).
W garnuszku podgrzej śmietankę z cukrem i ziarenkami wanilii. Podgrzewaj, aż zacznie bulgotać. Wtedy odstaw i trochę ostudź. W osobnym naczyniu zmiksuj jajka, ale nie do białości, tak aby nie wtłoczyć zbyt dużej ilości powietrza.
Ostudź deser w pokojowej temperaturze, przykryj go folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 4 godziny. Teraz tylko posyp deser cukrem i za pomocą specjalnego palnika skarmelizuj. Podawaj od razu kiedy jeszcze karmelowa skorupka jest ciepła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz