Przejdź do głównej zawartości

Pochwała prostoty - fasolka...

Czarna fasolka w pomidorach


Danie proste, ponieważ zawiera niewiele składników, a do tego jest sycące i wartościowe. Najlepiej smakuje na ostro, ponieważ czarna fasola to składnik charakterystyczny dla kuchni meksykańskiej. Dlatego najlepiej dodać świeżą papryczkę chili. Fasolkę można podać z pieczywem, makaronem, albo z tortillą czy kaszą. Ja zjadłam moje danie z połamanym makaronem spaghetti.




Składniki:


szklanka ugotowanej czarnej fasoli,
puszka pomidorów (lub pokrojone świeże pomidory),
niewielka cebulka,
świeża papryczka chili lub 3 łyżeczki papryki ostrej w proszku,
sól, pieprz,
odrobina cukru,
ulubione zioła (np. rozmaryn, tymianek, oregano, cząber).

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż aż się zeszkli. Dodaj pomidory i gotuj do momentu aż sos zgęstnieje. Dodaj ugotowaną fasolkę i dopraw. 
czarna fasolka jest naprawdę pyszna, a do tego ma walory estetyczne - świetnie komponuje się z czerwienią pomidorów.
Danie można potraktować jako gęstą zupę, albo sos do makaronu.
Smacznego!

Komentarze

  1. Uwielbiam takie makaronowe połączenia. Wspaniałe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fasolkę lubię. Lubie nieskomplikowane dania. Więc wpraszam się na taki obiadek;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bym zjadła taką ostrą fasolkę z tortillą albo w formie zupy - rozgrzewające potrawy na zimę są świetne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.