Przejdź do głównej zawartości

Smaki dzieciństwa #7: pożywna grochówka

Grochówka z orientalną nutką


Oczywiście nie jest to zupełnie taka sama grochówka jaką jadłam w dzieciństwie. Kiedy byłam małym brzdącem zajadałam boczki, kiełbasy i inne mięsne specjały. Moja wegańska wersja grochówki, zawiera (oprócz grochu) same warzywa i przyprawy. Można pokusić się o dodanie kiełbaski albo parówki sojowej, ale to też nie jest najzdrowsza rzecz na świecie, więc lepiej poprzestać na samych warzywach i grochu. Skąd orientalna nutka? Z orientalnych przypraw.



Dlaczego warto jeść żółty groch? Z takich samych powodów co fasolę - jako roślina strączkowa jest cennym źródłem białka, witamin i składników mineralnych. Niech Was nie zmyli jego mało apetyczny wygląd.

Składniki:


200 g grochu żółtego (połówki),
marchewka,
kawałek pietruszki,
kawałek selera,
2 ziemniaki,
2 łyżki suszonych warzyw (duże kawałki),
2 łyżki majeranku,
1 i 1/2 łyżeczki kuminu,
1 łyżeczka kurkumy,
sól,
świeżo zmielony pieprz,
liść laurowy,
3 ziarenka ziela angielskiego,
3 łyżki oleju lnianego,
1/2 cebuli (posiekanej bardzo drobno),
2 ząbki czosnku (posiekane).


Groch wrzucić do garnka z gotującą się wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować 10 minut, następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszka, seler) oraz warzywa suszone. Po następnych 10 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wodę dolewać w miarę potrzeby, jeśli wydaje nam się, że zupa jest za gęsta.Gotować do momentu aż ziemniaki zmiękną.
Na patelni rozgrzać olej lniany i zeszklić na nim cebulkę z czosnkiem, oprószyć kuminem i kurkumą, zamieszać, chwilę jeszcze podgrzewać i dodać do zupy pod koniec gotowania. Kumin i kurkumę można zastąpić gotową mieszanką curry, albo garam masala.
Zupę przyprawić - solą, pieprzem i majerankiem, ewentualnie dodać kilka kropli sosu sojowego i soku z cytryny.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...