Przejdź do głównej zawartości

Smaki dzieciństwa #7: pożywna grochówka

Grochówka z orientalną nutką


Oczywiście nie jest to zupełnie taka sama grochówka jaką jadłam w dzieciństwie. Kiedy byłam małym brzdącem zajadałam boczki, kiełbasy i inne mięsne specjały. Moja wegańska wersja grochówki, zawiera (oprócz grochu) same warzywa i przyprawy. Można pokusić się o dodanie kiełbaski albo parówki sojowej, ale to też nie jest najzdrowsza rzecz na świecie, więc lepiej poprzestać na samych warzywach i grochu. Skąd orientalna nutka? Z orientalnych przypraw.



Dlaczego warto jeść żółty groch? Z takich samych powodów co fasolę - jako roślina strączkowa jest cennym źródłem białka, witamin i składników mineralnych. Niech Was nie zmyli jego mało apetyczny wygląd.

Składniki:


200 g grochu żółtego (połówki),
marchewka,
kawałek pietruszki,
kawałek selera,
2 ziemniaki,
2 łyżki suszonych warzyw (duże kawałki),
2 łyżki majeranku,
1 i 1/2 łyżeczki kuminu,
1 łyżeczka kurkumy,
sól,
świeżo zmielony pieprz,
liść laurowy,
3 ziarenka ziela angielskiego,
3 łyżki oleju lnianego,
1/2 cebuli (posiekanej bardzo drobno),
2 ząbki czosnku (posiekane).


Groch wrzucić do garnka z gotującą się wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować 10 minut, następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszka, seler) oraz warzywa suszone. Po następnych 10 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wodę dolewać w miarę potrzeby, jeśli wydaje nam się, że zupa jest za gęsta.Gotować do momentu aż ziemniaki zmiękną.
Na patelni rozgrzać olej lniany i zeszklić na nim cebulkę z czosnkiem, oprószyć kuminem i kurkumą, zamieszać, chwilę jeszcze podgrzewać i dodać do zupy pod koniec gotowania. Kumin i kurkumę można zastąpić gotową mieszanką curry, albo garam masala.
Zupę przyprawić - solą, pieprzem i majerankiem, ewentualnie dodać kilka kropli sosu sojowego i soku z cytryny.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.