Przejdź do głównej zawartości

Szybka fasolka

Smażona fasolka z zarodkami pszennymi


Fasola i inne warzywa strączkowe zawierają wiele wartościowych składników odżywczych takich jak białko, witamina E, witaminy z grupy B oraz minerały (magnez, wapń, żelazo oraz cynk). Większość zawiera dobroczynny selen, który chroni nas przed nowotworami i chorobami serca. Fasola posiada dobry indeks glikemiczny. Zawiera dużo błonnika, dzięki czemu sprzyja rozwojowi prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Aby była lepiej strawna, dobrze jest doprawić ją przyprawami i ziołami ułatwiającymi trawienie i zapobiegającymi wzdęciom (kurkuma, ostra papryka, majeranek, cząber, kumin, kminek, koperek, pietruszka i wiele innych).


Składniki na 1 porcję:


szklanka ugotowanej białej fasoli (ewentualnie z puszki),
4 łyżeczki zarodków pszennych,
3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju,
łyżeczka kurkumy,
łyżeczka ostrej papryki,
łyżeczka majeranku,
sól,
drobno posiekana zielona pietruszka,
kilka łyżeczek sosu sojowego.

Sposób przygotowania tej fasolki jest niezwykle prosty. Najpierw rozgrzałam na patelni olej, wrzuciłam na niego odsączoną fasolkę. Kiedy zaczęła się rumienić, posypałam ją zarodkami pszennymi, a następnie przyprawami. Moja kombinacja przypraw to: kurkuma, ostra papryka, majeranek i sól, ale można dodać jeszcze inne przyprawy lub wykorzystać gotowe mieszanki przypraw, np. curry albo garam masala. Z solą nie należy przesadzać, ponieważ na koniec doprawiamy fasolę porządną porcją sosu sojowego. Po zdjęciu z ognia, do jeszcze gorącej fasolki dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. 
Smażone potrawy nie należą do najzdrowszych, ale w przypadku kiedy smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu i dzieje się to krótko, potrawa pozostanie w pełni wartościowa.

Ostatnio koleżanka zapytała mnie - skąd wegetarianie czerpią kalorie (energię)? Tak naprawdę zewsząd. Nawet jedząc same produkty roślinne można nasycić głód (weganie doskonale o tym wiedzą!). Należy tylko odpowiednio komponować swoje posiłki, tak aby zachować odpowiednie proporcje (zgodnie z piramidą żywienia) składników odżywczych: białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin.Warzywa strączkowe mają dużo białka i błonnika dzięki czemu potrawy zrobione z nich są naprawdę pożywne i pełnowartościowe, szybko się nimi najadamy i mamy dużo energii. Dla zainteresowanych wegetariańska piramida żywieniowa:
http://www.kuchniajarska.pl

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...