Przejdź do głównej zawartości

KLASYCZNE BROWNIE

Przyznam się, że nigdy wcześniej tego amerykańskiego ciasta nie piekłam. Tradycyjnego, polskiego "murzynka" piekłam owszem. Trzeba jednak przyznać, że czekoladowe ciasto zza Oceanu znacznie różni się swoją konsystencja i sposobem przyrządzenia od kakaowego "murzynka". Brownie jest mocno czekoladowe (z dodatkiem prawdziwej czekolady, a nie sproszkowanego kakao), w środku powinno być bardzo miękkie, po ukrojeniu wypływa z niego czekolada... Można je zrobić bez dodatku mąki (zastępując ją orzechami i migdałami), albo z niewielką jej ilością.  Kolejny raz zachwycam się amerykańskim wynalazkiem (wcześniej moje kubki smakowe podbił pamkin pie). Zakochałam się w tej czekoladowej pyszności!

Składniki:


  • 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 78% miazgi kakaowej),
  • 60 g mielonych migdałów,
  • 60 g mielonych orzechów włoskich,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 200 g masła lub margaryny,
  • 3 jajka,
  • 100 g drobnego cukru,
  • szczypta soli.


W rondelku rozpuść czekoladę z masłem. Odstaw z ognia, dodaj cukier, ostudź. Jajka roztrzep niezbyt dokładnie, dodaj do nich ostudzone masło z czekoladą. Przesiej mąkę, dodaj orzechy, szczyptę soli i ewentualnie cukier waniliowy albo esencję waniliową. Wymieszaj wszystko za pomocą łyżki (nie ma potrzeby używania miksera). 

Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Piecz 25-30 minut z termoobiegiem. Ciasto urośnie tylko odrobinę, na wierzchu utworzy się delikatna skorupka, a w środku będzie smakowicie wilgotne...

Do podania: lody albo bita śmietana, a dla prawdziwych czekoladoholików - polewa czekoladowa ;)


Niestety - ciasto szybko znika!

Komentarze

  1. mm... wyglada smakowicie :) chyba i ja sie skusze !

    OdpowiedzUsuń
  2. Na drugi dzień ciasto też jest pyszne. Właśnie pożarłam dwa kawałki w pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto nie jest za dobre... za mało słodkie i płaskie w smaku. Odradzam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy dodać trochę więcej cukru. A żeby smak był wypukly polecam wanilie, chili albo cynamon. Za mało wyrazisty smak może zależeć też od jakości czekolady.

      Usuń
  4. Proporcje jakie są użyte świadczą że ciasto jest akuratnie w smaku. :)
    Ktoś kto się odrobinę zna na kuchni i pieczeniu, wie co lubi i nim przystąpi do wyrobu doprawia pod siebie, a nie chodzi i kwasi.

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy daje sie proszek do pieczenia bo zaczelam robic ciasto a nic nie ma o proszku


    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...