Przejdź do głównej zawartości

HRECZNIAKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ

Poniżej przedstawiam moją modyfikację tradycyjnych hreczniaków, czyli kotletów z kaszy gryczanej i sera. Dodałam do nich kapustę kiszoną. Nie lubię kotletów przesiąkniętych tłuszczem, dlatego upiekłam je w piekarniku. Wcale nie wyszły zbyt suche, a wręcz odwrotnie, są wyjątkowo delikatne i wilgotne w środku. Oczywiście jeśli lubisz smażone, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.

Składniki:


200 g kaszy gryczanej,
2 jajka,
kostka chudego twarogu,
szklanka kiszonej kapusty,
1/2 cebulki,
trochę oliwy,
2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
1 łyżeczka kminku mielonego,
szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego,
odrobina soli i sosu sojowego do doprawienia,
posiekana natka pietruszki.



Kapustę kiszoną gotowałam przez około 10 minut w niewielkiej ilości wody wraz z liściem laurowym, zielem  angielskim i ziarenkami jałowca. Po tym czasie odcedziłam i posiekałam. Na patelni rozgrzałam odrobinę oliwy i podsmażyłam na niej cebulkę posiekaną w kostkę, dodałam kapustę i jeszcze chwilę smażyłam.




Do miski wrzuciłam ugotowaną kaszę, ser, kapustę, 2 jajka oraz przyprawy wraz z zieloną pietruszką i wszystko dokładnie wymieszałam. Z masy ulepiłam niewielkie kotleciki, które ułożyłam w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Naczynie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 20 minut. Po tym czasie zdjęłam folię aluminiowa i piekłam kolejne 15 minut. 

Pieczone, wegetariańskie kotleciki świetnie nadają się do obiadu, polane na przykład ciepłym pomidorowym, grzybowym lub serowym sosem...

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...