Przejdź do głównej zawartości

HRECZNIAKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ

Poniżej przedstawiam moją modyfikację tradycyjnych hreczniaków, czyli kotletów z kaszy gryczanej i sera. Dodałam do nich kapustę kiszoną. Nie lubię kotletów przesiąkniętych tłuszczem, dlatego upiekłam je w piekarniku. Wcale nie wyszły zbyt suche, a wręcz odwrotnie, są wyjątkowo delikatne i wilgotne w środku. Oczywiście jeśli lubisz smażone, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.

Składniki:


200 g kaszy gryczanej,
2 jajka,
kostka chudego twarogu,
szklanka kiszonej kapusty,
1/2 cebulki,
trochę oliwy,
2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
1 łyżeczka kminku mielonego,
szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego,
odrobina soli i sosu sojowego do doprawienia,
posiekana natka pietruszki.



Kapustę kiszoną gotowałam przez około 10 minut w niewielkiej ilości wody wraz z liściem laurowym, zielem  angielskim i ziarenkami jałowca. Po tym czasie odcedziłam i posiekałam. Na patelni rozgrzałam odrobinę oliwy i podsmażyłam na niej cebulkę posiekaną w kostkę, dodałam kapustę i jeszcze chwilę smażyłam.




Do miski wrzuciłam ugotowaną kaszę, ser, kapustę, 2 jajka oraz przyprawy wraz z zieloną pietruszką i wszystko dokładnie wymieszałam. Z masy ulepiłam niewielkie kotleciki, które ułożyłam w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Naczynie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 20 minut. Po tym czasie zdjęłam folię aluminiowa i piekłam kolejne 15 minut. 

Pieczone, wegetariańskie kotleciki świetnie nadają się do obiadu, polane na przykład ciepłym pomidorowym, grzybowym lub serowym sosem...

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.