Farfalle ze szpinakiem, pomidorami i włoskimi orzechami
Kiedy nie chce mi się spędzać dużo czasu w kuchni... gotuję ulubiony makaron (w tym wypadku "kokardki") i sporządzam pożywny, ale błyskawiczny sos (zwykle na bazie pomidorów). Dziś na patelni wylądowały - pomidory, szpinak, por, natka pietruszki i orzechy włoskie!
Składniki na 2 porcje:
makaron typu farfalle (około 1 szklanka),
pomidory (z puszki lub ze słoiczka, albo bardzo dojrzałe świeże),
około pół szklanki posiekanego szpinaku (może być mrożony, a najlepiej świeży!),
kawałek pora,
ząbek czosnku,
2 łyżki sera ricotta,
dużo zielonej pietruszki,
sól pieprz,
orzechy włoskie (uprażone na suchej patelni albo w piekarniku i rozdrobnione),
oliwa z oliwek.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij posiekany bardzo drobno por, dodaj do niego wyciśnięty bądź posiekany czosnek. Następnie dodaj pomidory z puszki, podgotuj, aby trochę soku wyparowało. Po chwili wrzuć szpinak i gotuj jeszcze tylko kilka minut. Na koniec dodaj ser ricotta, rozmieszaj aby idealnie połączył się z sosem, dopraw solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki, wymieszaj z makaronem. Danie podawaj posypane rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
kiedy mi się nie chce gotować to są tosty :P
OdpowiedzUsuńuwielbiam makaron ze szpinakiem!
Farfalle to mój ulubiony makaron. W tym wydaniu brzmi super, wszystkie składniki kocham!
OdpowiedzUsuń